Na koji način opštine mogu da doprinesu razvoju Srbije

Projekat "Od mog grada mojoj zemlji: kako osigurati razvoj Srbije?" predstavljen je u Privrednoj komori Srbije. Okupio je predstavnike osam lokalnih zajednica, koje bi u naredne dve godine trebalo da podstaknu debatu o svojoj ulozi u razvoju Srbije.

Opština Svrljig prepoznata je kao lider u osnaživanju žena na lokalu, što i ne čudi. Opštinu vodi žena, lokalni parlament, Opštinsku upravu, a i na čelu pravobranilaštva je žena.

Predsednik Opštine Svrljig Jelena Trifunović kaže da je ove i prethodne godine rađeno na osnaživanju preduzetnica i žena na selu

"Posebno treba govoriti o položaju žena na selu. Mi smo preko opštinskog budžeta radile na tome da podignemo kapacitete nabavljajući im opremu za plasteničku proizvodnju", navodi Trifunovićeva.

Užičani imaju deset projekata sufinasiranih od Evropske unije i švajcarskih donatora, a 15 se finansira iz budžeta Srbije.

"Ključni projekti su nam razvoj industrijske zone, sa željom da i u Užice dođe jedan veliki investitor", napominje gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Kako je dodao, užičkim vlastima su važni i razvoj visokog školstava, turizma, srednjovekovna tvrđava, niz projekta za zaštitu životne sredine.

Na potencijalima, a kroz dijalog, u naredne dve godine radiće i Šabac, Priboj, Zrenjanin, Pirot, Sombor, Zaječar i Čačak.

Fond za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je potrebno da se na ozbiljan način ponovo stavi na dnevni red neophodnost decentralizacije zemlje, kako bi se brže razvijala.

Dodaje da je to važno i da bi, u stvari, demokratske institucije i procedure zaista bile postavljene na noge.

Ideja da se pokrenu stvari na lokalu, došla je sa juga. Jugbogdanovčanin pisao je kancelarki Angeli Merkel. Preneo joj je – Srbija nije samo Beograd.

Potrebno slušati inicajative iz naroda

Gerhard Zipel iz Organizacija za međunarodnu saradnju GIZ smatra da zato treba slušati inicijative koje dolaze iz naroda, jer, kako napominje, one mogu da imaju efekat.

Prema njegovim rečima, efekat tih ideja može biti jako velik.

"Tražićemo prioritete gde možemo najviše da pomognemo, okrenućemo se od grada prema državi", kaže Zipel.

Resorni ministar Branko Ružić ističe probleme lokalnih samouprava – nefunkcionalne zgrade, nedostatak putne infrastrukture, pijaca, kao i ekonomski neiskorišćene potencijale, slab ili lošiji priliv od poreza na imovinu.

Za decenijske probleme, poručuju u resornom ministarstvu, u naredne dve godine put do rešenja tražiće se "od moga grada ka mojoj zemlji" kako bi se osigurao razvoj Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво