TIKA u Srbiji realizovala 268 projekata

U ponedeljak u zvaničnu postu Srbiji stiže turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sa 200 privrednika. Najavljene su nove turske investicije. Turska je našoj zemlji donacije realizovala kroz programe pomoći preko "Turske agencije za saradnju i koordinaciju" -TIKA. Do sada je ostvareno 268 projekata, najviše u obrazovanje, socijalnu infrastrukturu i očuvanje zajedničke kulturne baštine.

Koordinatorka TIKA kancelarije u Srbiji Čala Gultek Tosbat govorila je za RTS o dosadašnjim projektima i planovima za iduću godinu.

"Turska agencija za saradnju i koordinaciju aktivna je u 150 zemalja. U Srbiji smo od 2009. od kada imamo i kancelariju u Beogradu. Turska, preko aktivnosti TIKA, svojim radom u bratskim i prijateljskim zemljama se trudi da postavi temelje mira i prosperiteta za naredne generacije. TIKA deluje kao mehanizam saradnje između javnih institucija, univerziteta, privatnog sektora. Povezivanje svih ovih aktera sa ciljem realizacije turske razvojne pomoći", rekla je Čala Gultekin Tosbat. 

Šta je do sada urađeno, koliko je novca uloženo i u koje projekte?

"Kancelarija za koordinaciju projekata u Beogradu je za vrlo kratko vreme realizacijom projekata u raznim sektorima širom Srbije, doprinela unapređenju odnosa dveju zemlja i nastavljamo sa razvojem naše saradnje. Od 1992. do 2018. godine, u Srbiji, u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne infrastrukture, izgradnje kapaciteta, kulturne saradnje i očuvanja zajedničke kulturne baštine realizovano je 268 projekta. U 2018. godini realizovano je 37 projekata a u prošloj godini je završeno 16 projekata, a u toku je realizacija još četiri. Od ukupno 48,8 miliona američkih dolara razvojne pomoći koje je Turska pružila Srbiji, preko TIKA je realizovano 30,8 miliona dolara te pomoći", objašnjava koordinatorka TIKA kancelarije u Srbiji.

Koje oblasti TIKA najviše finasira?

"Gledno po sektorima 24 posto projekta TIKA je u Srbiji, realizovali smo u poboljšanje obrazovne infrastrukture, 20 procenta u jačanje administrativne i civilne infrastrukture, 19 posto u oblasti socijalne i kulturne saradnje, 14 posto su projekati u sektoru poljoprivrede i stočarstva, 12 za razvoj infrastrukturnih kapaciteta u zdravstvu i 9 posto su projekti zaštite zajedničkih kulturnih dobara. Cilj našeg dosadašnjeg rada na socijalnim, ekonomskim i kulturnim poljima je da se osigura trajni mir i zajednički razvoj", navodi Gultekin Tosbat.

Po kom kriterijumu birate projekte u koje ćete ulagati?

"Specifičnost rada TIKA, po kojoj se razlikuje od drugih donatorskih organizacija je taj što sve svoje aktivnosti sprovodi na osnovu zahteva. Nastojimo da pružimo pomoć svima, a poseban značaj pridajemo ženama, deci i ugroženim grupama. Nakon procene pristiglih zahteva, realizujemo ih u saradnji sa zvaničnim srpskim institucijama", kaže koordinatorka TIKA kancelarije u Srbiji.

U fokusu Turske razvojne agencije je lokalna infrastruktura, da li je važno da vam lokalne samoprve dostave gotove projekte?

"U fokusu TIKA-e nisu samo projekti lokalne infrastrukture, ali se i ti projekti sprovode jednako kao i projekti iz drugih sektora. Kao što sam već napomenula, s obzirom da mi radimo na osnovu zahteva, oni utiču na pravac naših aktivnosti. U pogledu brže realizacije projekata, dostavljanje gotovog projekta je veoma važno naravno, ali mi takođe pružamo podršku i samoj izradi projekta. Ponekad zajedno radimo i na reviziji postojećih projekata", kaže Gultekin Tosbat.

Da li vam se obraćaju i turski privrednici koji žele da ulazu u našu zemlju?

"Da, turski privrednici nam se obraćaju, žele da se upoznaju sa opštom situacijom u zemlji. I mi naše privrednike upućujemo savetniku za trgovinu Turske ambasade u Srbiji", objašnjava koordinatorka TIKA kancelarije u Srbiji.

Šta je plan za iduću godinu, na čemu ćete raditi?

"Sada prikupljamo zahteve i u narednih nekoliko meseci definisaće se plan i program za sledeću godinu. Kao što sam napomenula, žene, deca i ugrožene grupe su nam prioritet. Nas pokreće moto 'Sve za jedan osmeh'. Naravno, projekti koji su predmet potpisanih protokola o saradnji između dve zemlje se već nalaze na programu. Kao primer nekih od tih projekata navešću projekat restauracije Bajrakli džamije, restauracija turskog hamama u Golubcu, zatim opremanje Materinskog doma Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj gde građevnske radove završavamo u narednim mesecima", rekla je za RTS koordinatorka TIKA kancelarije u Srbiji Čala Gultek Tosbat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво