Očekuju li nas poskupljenja goriva u Srbiji

Posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte, cena nafte porasla je za 20 odsto zbog straha za globalne zalihe i zbog rasta tenzija na Bliskom istoku. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović je rekao za RTS da se u narednom periodu ne očekuje poskupljenje goriva u Srbiji, ali da je domaće tržište osetljivo na globalna kretanja.

Tomislav Mićović je, gostujući u Jutarnjom programu RTS-a, objasnio da 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte koja je uvezena ili od uvezenih derivata.

Zbog toga je, kako je rekao, tržište u Srbiji pod uticajem globalnih kreatnja iz kojih je Srbiju, kao i većinu evropskih zemalja, nemoguće izuzeti.

Međutim, ističe da postoji akumulator u zalihama nafte kojim se taj uticaj amortizuje.

Ipak, kaže da se ne može reći da je situacija alarmantna iako je cena barela sa 60 dolara skočila na 68. Iako je skok veliki, situacija još uvek nije zabrinjavajuća, samo je pitanje da li će se takav trend nastaviti.

Dodaje da se tržište organizuje i da će zemlje koje su smanjile svoju produkciju nafte sada morati malo da je pojačaju kako bi se nadoknadili nedostaci.

Mićović ističe da je najbolja odbrana od poremećaja na nacionalnom nivou obezbeđivanje zaliha za određeni period. Kaže da od 2014. godine, kada je uvedena naknada za formiranje obaveznih rezervi, ni četvrtina tog novca nije utrošena za tu namenu. Zbog toga zalihe Srbije nisu impozantne.

Kako navodi, kada se dogode krizne situacije ne može se okrenuti ni zemljama u okruženju jer niko neće želeti da sopstvene resurse prepušta nekome ko nije formirao zalihe.

Kada je reč o cenama u Srbiji, Mićović je istakao da se u narednom periodu ne očekuju značajnije promene i da je to moguće samo ako ovakva situacija na svetskom tržištu potraje. 

Dodaje da trenutno nisu veliki globalni poremećaji i da se nada da napadi u Saudijskoj Arabiji neće biti nastavljeni.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво