Položen kamen temeljac za ekološki pogon u smederevskoj železari

Položen je kamen temeljac za gradnju novog ekološkog pogona – Aglomeracije u smederevskoj železari. Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će Smederevo dobiti modernu fabriku. Ambasadorka Čen Bo je istakla da će nakon obnove Železara biti konkurentnija, a Smederevo i okolina će imati svežiji vazduh.

Aleksandar Vučić je rekao da je kineska strana uložila 120 miliona dolara zahvaljujući prijateljstvu Pekinga i Beograda.

"Predsednik NR Kine Si Đinping je bio ovde, posetio vas, bio je oduševljen vašim gostoprimstvom i zbog toga je doneo odluku da podrži Srbiju i smederevsku železaru", rekao je Vučić obraćajući se radnicima.

Istakao je i da u Železari radi više od 5.000 ljudi, a 269 mladih radnika je zaposleno poslednjih godinu dana. Dodao je i da je 501 radnik prešao sa ugovora na određeno na ugovor na neodređeno vreme.

Ukazao je i da uslovi za poslovanje nisu nimalo laki, između ostalog i zbog evropskih kvota, i da ništa ne bismo izdržali da nemamo posvećenost kineskog rukovodstva.

"Ovo što izgleda kao starina nestaće i imaćemo najmodernije fabrike, koje će ići u korak sa tehnološki najsavremenijim fabrikama", rekao je predsednik Srbije.

Najavio je da će opet uputiti poziv kineskom predsedniku Si Đinpingu da dođe u Smederevo i da će ga u tom gradu čekati "desetine hiljada ljudi".

Predsednik kompanije "Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia" Vang Laniju rekao je da je danas veliki dan – postavljanje temelja i započinjanje radova na očuvanju energije i zaštite životne sredine.

Ovo će ostati zabeleženo u slavnoj istoriji prijateljske saradnje Srbije i Kine, rekao je Vang.

Kada se projekat završi, većina starih zgrada i oprema biće rastavljeni i pokazaće se zelena, inteligentna, vodeća moderna fabrika za uštedu energije u Evropi.

Očuvanje energije i zaštita životne sredine dostići će napredni svetski nivo, ukazao je Vang. 

Ambasadorka Čen Bo je, obraćajući se na srpskom jeziku, rekla da će nakon obnove, železara biti konkurentnija, a Smederevo i okolina će imati svežiji vazduh i bistrije nebo.

Čen Bo je rekla da su joj kineski radnici u Železari preneli da su njihove srpske kolege veoma ljubazne, da uče srpski jezik, da prave domaću rakiju i pozivaju ih na slavu, zbog čega osećaju porodičnu atmosferu.

"Ja bih rekla da je Železara kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana", navela je ambasadorka Čen Bo.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво