Zašto ne jedemo češće meso kunića

Iako je zdravo, meso kunića je u Srbiji malo zastupljeno u ishrani. Malo je i farmi koje ih uzgaju. U Jelenči kod Šapca jedna je od najvećih u Srbiji, a godišnje proizvede oko 20.000 kunića.

Za stotinu dana kunići dostignu težinu od tri kilograma. Brzo se razmnožavaju i kada je reč o hrani nisu zahtevni.

"Jedu granuliranu hranu, kontrolisanog biljnog porekla. Daje se šargarepa, jabuka s vremena na vreme, zbog nekih vitamina koji su njima potrebni", rekao je Ivan Đurđević sa farme "Hajkom Rabit".

Ženka godišnje okoti i do 80 mladunaca koji se uzgajaju uz poštovanje propisa, ističu uzgajivači. Inače kunići se razlikuju od zečeva.

"Ugajamo francuskog hajkuma i belog panona, koji su isključivo za prehranu ljudi. Naravno, vi možete i njega koristiti kao kućnog ljubimca, ali prosto njegova genetika nije predodređena za to. Zečevi imaju duže noge, duže uši", istakao je pi-ar "Hajkom Rabita" Nemanja Pavlović.

Najveći kupac kunića je Veterinarski zavod iz Subotice, koji proizvodi vakcinu protiv svinjske kuge. Meso bogato proteinima i vitaminima prodaju i trgovinskim lancima.

"Malo ljudi zna da je meso kunića, kada su u pitanju nutritivne vrednosti u samom vrhu. Dvadeset dva grama proteina na 100 grama mesa, nula procenta masti. Kada pričamo o ciljnoj grupi, naša ciljna grupa su svi. Ovo meso je posebno blagotvorno za sportiste, za malu decu, za srčane bolesnike", naveo je Pavlović.

U Jelenči će do kraja godine biti otvorena prva klanica kunića u Srbiji. Za uzgoj ovih životinja nema državnih subvencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво