Sedam decenija lučanske namenske industrije

Jedna od najuspešnijih domaćih kompanija u oblasti namenske industrije "Milan Blagojević namenska" iz Lučana obeležila je sedamdeset godina rada i poslovanja. U fabrici koja je lider u regionu u prozvodnji nitro celuloze, baruta i raketnih goriva radi 1.350 radnika. U poslednje četiri godine posao u fabrici je dobilo četiri stotine mladih.

Za jubilej ponovo u fabričkom krugu. Neki su duže od decenije u penziji, ali se rado sećaju kako se nekada radilo.

Među nekadašnjim radnicima su i braća Radiša i Radomir Teofilović koji su u proizvodnji baruta upisali isti staž.

"Mi smo počeli da radimo 1979. godine. Od prvog dana radnog staža smo bili u fabrici i tu smo dočekali penziju", kaže Radiša Teofilović.

Radomir Teofilović ističe da su pri kraju radnog veka zajedno išli u prvu smenu.

"Jedan drugom smo pomagali, dopunjavali se tako da je bila uspešna proizvodnja i rad", dodaje Radomir Teofilović.

U istoriji fabrike bilo je i teških godina, poslovanje pod sankcijama, štete od poplava. Jednom građena iz temelja, a drugi put iz ruševina nakon NATO bombardovanja. Nakon tih nedaća fabrika ipak iz godine u godinu beleži uspehe u poslovanju. Proizvode izvozi na pet kontinenata u više od 30 zemalja. Svečana akademija bila je prilika da se uspesi saberu.

"Bilo je mnogo teških trenutaka u prethodnom periodu, ali samo predanim radom naši radnici su izdržali sve nedaće i napravili smo jedan moderan kolektiv kojim se ponosimo u svetu", naglasio je Radoš Milovanović, generalni direktor fabrike "Milan Blagojević namenska" u Lučanima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo je da je "Milan Blagojević" jedna od najboljih fabrika odbrambene industrije Srbije.

"Najveći deo svog plasmana ona ostvaruje u inostranstvu, dakle kroz izvoz i svakako doprinosi ukupnim rezultatima čitave naše industrije", dodao je Vulin.

Godina 2017. bila je među najuspešnijim u poslovanju fabrike iz Lučana, ostvarena je dobit od 12 miliona evra. Taj trend nastavljen je i prošle godine, a stalno se ulaže u novu opremu, tehnologije i povećanje bezbednosti na radu. To su planovi i do sledećih jubileja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво