Potpisan ugovor o prodaji NIS-a

Predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić, potpisali zajedničku izjavu o strateškom značaju energetike u saradnji dve zemlje. U njihovom prisustvu je potom potpisan sporazum o kupoprodaji NIS-a i dokumenti o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić, potpisali su zajedničku izjavu u kojoj je naglašen strateški značaj energetike u međusobnoj saradnji dve zemlje.

Medvedev je potpisivanje rusko-srpskog energetskog sporazuma nazvao "epohalnim događajem", a posetu predsednika Tadića "dokazom stabilnog, progresivnog razvoja odnosa i prijateljskog karaktera veza između Rusije i Srbije".

Ruski predsednik je, takođe, odnose dve države okarakterisao kao "strateško partnerstvo", založivši se, istovremeno, za nove oblike saradnje.

Tome upravo i služi potpisivanje energetskog paketa, koji povezuje Rusiju i Srbiju, naglasio je Medvedev, dodajući da su takvi bilateralni sporazumi "u funkciji rešavanja velikih zadataka".

Od dobrih namera do konkretnih dela

Tadić je rekao da su politiku Srbije i Rusije do sada karakterisale ideje o dobrim namerama, ali da danas postoje i konkretna dela, koja su rezultat sve intenzivnijih susreta na visokom nivou.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da je broj susreta na visokom nivou sve veći i veći. Ovo je naš treći ili četvrti susret samo u toku ove godine. Sretaćemo se i u budućnosti i iza svakog takvog susreta stajaće konkretna dela. Siguran sam da možemo mnogo toga da postignemo na polju kulture, međunarodnih odnosa, ali i ekonomije, na čemu počiva ceo svet", rekao je srpski predsednik.

Tadić je takdoje izrazio zahvalnost Rusiji za podršku "u svim principijelnim pitanjima međunarodne politike, u kojima je, proteklih godina, učestvovala Srbija".

"Za Srbiju je veoma važno da i dalje ima podršku Rusije po principijelnom pitanju zaštite celovitosti zemlje", rekao je Tadić.

Sporazum iz tri dela

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Đukov potpisali su ugovor o kupoprodaji većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisao je sa direktorom Gaspromeksporta Aleksandrom Medvedevom Memorandum o razumevanju, a sa predsednikom Uprave Gasproma Aleksejem Milerom protokol o saradnji.

Ta dva dokumenta odnose se na izgradnju gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Sporazum se sastoji iz tri dela - prodaje kontrolnog paketa akcija NIS-a "Gaspromnjeftu", izgradnje gasovoda Južni tok i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Dvojica lidera su razmotrili i perspektive razvoja rusko-srpskog partnerstva, pitanja bilateralne saradnje u ekonomskoj, vojno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj sferi.

Rusija je, uz Nemačku, glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, a u kontekstu svetske ekonomske krize posebna pažnja posvećena je očuvanju dinamike rasta trgovinske razmene.

U toku 2007. godine obim razmene iznosio je 3,07 milijardi dolara, a za deset meseci ove godine 3,54 milijarde dolara.

Predsednici su razgovarali i o evropskoj stabilnosti, kao i o ruskoj inicijativi za izradu Sporazuma o evropskoj bezbednosti.

Ovo je bio prvi susret Tadića i Medvedeva otkako je Medvedev početkom maja ove godine stupio na dužnost šefa ruske države.

Jeremić: Energetski sporazum Srbiju čini jačom

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će naftno-energetski sporazum sa Ruskom Federacijom ekonomiju Srbije učiniti jačom, ali da on ima i političku dimenziju, jer potvrđuje strateško partnerstvo Moskve i Beograda i Srbiju čini spremnijom za suočavanje sa izazovima koji su pred njom.

Jeremić je, u razgovoru sa novinarima u ambasadi Srbije u Moskvi, istakao da će spoljnopolitički prioritet Beograda u predstojećim godinama biti nastavak borbe za očuvanje ustavnog poretka diplomatskim sredstvima, a ta borba ne bi imala velike izglede na uspeh bez podrške Ruske Federacije.

Ministar je rekao da će gasovod "Južni tok" omogućiti da Srbija postane atraktivna destinacija za strana ulaganja i mesto na kome se račva magistralni put snabdevanja energentom koji će Evropi biti veoma važan u 21. veku.

"Godina 2009. će biti godina političkih i ekonomskih izazova za sve, ali ovaj ugovor će učiniti ekonomiju Srbije jačom, i ova potvrda strateškog partnerstva će u političkom smislu Srbiju učiniti sposobnijom da se odupre izazovima koji su pred njom", rekao je Jeremić.

Najviši državni zvaničnici Srbije i Rusije potpisaće u Kremlju tri dokumenta kojima se precizira realizacija rusko-srpskog energetskog paketa, kao i krovni sporazum kojim će dve države politički garantovati realizaciju aranžmana.

"Smatramo da je ovo paket i da će, zahvaljujući garancijama ruske države, biti ispunjen. Komponente paketa imaju dinamiku realizacije u narednim godinama, ali smo uvereni da će svaka od faza biti sprovedena u delo", rekao je ministar Jeremić.

"Nema prostora za sumnju da je garancija čvrsta i ni u kom smislu okrnjena. Međudržavni sporazum koji su naše države potpisale i ratifikovale će još jednom biti potvrđen potpisima naših predsednika. Ruska i srpska država su garant ovog sporazuma. Mi verujemo u rusku državu, a Rusija veruje u srpsku", zaključio je Jeremić.

Ministar Jeremić je, odgovarajući na pitanja ruskih novinara o strateškim opredeljenjima Srbije, istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, ali da Rusija ostaje njen "najbolji prijatelj".

Bajatović: Srbija će postati energetski lider u regionu

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je ugovorom o prodaji NIS-a Gaspromu predviđeno da ruska strana uloži 490 miliona evra u proizvodnju i još 60 miliona evra u zaštitu okoline.

Uoči današnjeg potpisivanja energetskih sporazuma, Bajatović je u ambasadi Srbije u Moskvi rekao da je predviđeno da sva proizvodnja NIS-a bude standarda EVRO 5.

To znači da nafta nije namenjena samo za Srbiju, već i za izvoz.

Bajatović je rekao da će do jula 2010. godine biti završena studija o izvodljivosti, i da će se, na predlog Gasproma, raditi dve varijante studije. Jedna za kapacitet od 21,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a druga od 23,1 milijardu.

Sporazumom je predviđena količina od minimum 10 milijardi kubnih metara gasa, naveo je direktor Srbijagasa.

Koliki će biti kapacitet - odgovoriće studija izvodljivosti, rekao je Bajatović i naglasio da je za Srbiju i za Rusiju važno to što će Srbija postati energetski lider u ovom delu Evrope.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво