Pametni gradovi iz Kine stižu u Srbiju

Među brojnim vrednim sporazumima potpisanih ovih dan u Pekingu je i sporazum "Pametni gradovi" koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić potpisao sa "Huavejom". Projekat će obuhvatati Beograd, Novi Sad i Niš, a Ljajić kaže da će se njegovom realizacijom najverovatnije početi u Nišu.

Projekat "Pametni gradovi" obuhvata tri najveća grada u Srbiji – Beograd, Novi Sad i Niš sa mogućnošću da se razvije i u drugim gradovima u zavisnosti od ekonomskih interesa, rekao je ministar trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Ministar kaže da će projekat najverovatnije početi da se realizuje u Nišu, jer je tu jeftinije da se radi pilot projekat.

"Sada treba da definišemo koji su to servisi koji bi bili implementirani u Nišu i koji su od koristi za građane. Treba da definišemo sa gradom Nišom da li je to saobraćajna signalizacija, da li su to parking mesta, kontrola vodomera. U svakom slučaju nešto što je od koristi građanima Niša", objašnjava Ljajić. 

Ministar kaže da od ove godine imamo i treću komponentu "Puta svile". Do sada smo imali kopnenu i pomorsku, a sada imamo i digitalnu komponentu.

"Mi smo prvi put ove godine učestvovali na forumu koji je posvećen digitalnom povezivanju u okviru 'Puta svile', a to je takozvani digitalni put svile koji ima svoje tri komponente. Jedna od te tri komponente je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture", navodi Ljajić.

Dodaje da se druga komponenta odnosi na razvoj e-trgovine gde Kinezi opet biraju šansu za plasman svojih proizvoda najkraćim i najjeftinijm putevima do najudaljenih tržišta. 

"Treća komponenta se odnosi na smart siti, odnosno razvoj pametnih gradova. I mi smo krenuli u realizaciju ove treće komponente", kaže ministar i dodaje da je počela realizacija prve komponente.

"Naš Telekom radi na velikom projekatu izgradnje optičke mreže upravo sa Huavejom, a vrednost tog projekta je 150 miliona evra. Najdalje do kraja iduće godine, a mi očekujemo već sredinom iduće godine da će projekat biti završen i da će 750.000 domaćinstava dobiti optičku mrežu", ističe Ljajić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво