VKS: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. VKS sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Klijenti zaduženi u švajcarcima delimično su zadovoljni, jer još, kako kažu, ne znaju detalje proračuna kredita. Očekuju odgovore i od sudova i od banaka i od države.

Drugi put u poslednjoj deceniji država je rekla zbogom zaduživanju u švajcarskim francima. Vrhovni kasacioni sud je preporučio da se krediti u švajcarcima proglase ništavnim i preračunaju po kursu evra sa tada važećim kamatama.

"Ništavost klauzule ne znači da je ceo ugovor ništavan, jer druge odredbe govore o plaćanju i to znači da dužnici treba da nastave sa plaćanjem u vreme, mestu i na način kako je to predviđeno ugovorom ako je to moguće, ali je to opet indeksirano po kursu evra", rekao je Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Klijenti koji su se nakratko okupili oko suda u Nemanjinoj ulici u Beogradu, delimično su zadovoljni jer neki ne znaju šta ih dalje čeka, a neki da li sada sledi konsolidacija illi nove međusobne tužbe.

Među glavnim preporukama suda jeste da bi u parničnom postupku oko tih kredita trebalo da se privremeno zabrani pokretanja hipoteke ili drugih sredstava obezbeđenja ako taj postupak nije pokrenut.

"Mogu da kažem da je prva bitka dobijena, a odnosi se na prepoznavanje problema i na to da korisnici kredita ne treba da budu izbacaivani iz svojih stanova dok se sudski postupci ne završe. Očigledno je da švajcarski franak nije relevantna valuta i da se po njoj ne može vršiti obračun s tim što je Vrhovni sud u svom stavu izrekao i sledeće: da bi trebalo da se kredit kao takav preračuna po kursu eura. To je po meni dobra sugestija i preporuka i mogu da kažem da tako nešto u zakonu nema osnov", kazala je predsednica Udruženja CHF, Jelena Pavlović.

Preporuku Kasacionog suda niži sudovi ne moraju da slede, ali u eventualnoj reviziji doći će ponovo do Vrhovnog kasacionog suda, pa je to prema rečima predsednika Srbije dobar osnov za predstojeće razgovore sa bankama.

"Dobro je to, mi moramo sa bankama da nastavimo razgovaramo, moramo sa tim udruženjima da razgovaramo. Možemo da pomognemo da tu aferu, tu užasnu nebrigu državnih funkcionera za svoje građane, da tu nepravdu 10 godina unazad ostavimo zauvek iza sebe", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kada je reč o sudskim postupcima i pregovorima sa bankama sada je situacija promenjena.

"Građani imaju pravo da pokreću tužbe bez obzira da li im je ugovor raskinut ili nepokretnost prodata, jer u slučaju ništavosti ugovora ne postoji rok i smatram da ovde predstoji borba građana Srbije, jer je situacija rešena kao u 15 drugih evropskih zemalja", naveo je advokat Vojin Biljić.

Banke su spremne da razgovaraju sa državom i klijentima jer novonastala situacija bi u suštini trebalo da stimuliše brže rešavanje spornih kredita.

Stav Vrhovnog kasacionog suda

Prema stavu građanskog odeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra.

VKS, međutim, kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa franka.

"U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini određenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra", navodi se u stavu VKS.

Privremena mera: Zabrana aktiviranja hipoteke 

Vrhovni kasacioni sud je ukazao na to da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u švajcarskim francima, sud na predlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze koju je potpisao korisnik kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje.

To znači da će na predlog zaduženog građanina sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво