Fabrika guma po feng šuiju, posao u Zrenjaninu za 1.200 ljudi

U nastavku kampanje "Budućnost Srbije" predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi Srednjobanatski okrug. U Zrenjaninu je prisustvovao postavljanju kamena temeljca za fabriku "Šangdong Linglong". Ogromnu korist od te fabrike imaće cela Srbija, istakao je Vučić. Da bi sve bilo po feng šuiju, svečanost je počela u 10 časova i 18 minuta, a predsednik kompanije Feng Vang je istakao da je dobar znak započeti poslove u martu kad procveta cveće.

U Zrenjaninu počinje gradnja kineske fabrike "Šangdong Linglong", koja će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, proizvoditi 13 miliona guma godišnje.

Nastavljajući kampanju "Budućnost Srbije" u Srednjobanatskom okrugu, predsednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je na svečanosti postavljanja kamena temeljca za fabriku guma "Šandong Linglong" u Zrenjaninu da je to najveća investicija u Vojvodini, vredna više od 800 miliona evra i da će ogromnu korist od te fabrike imati cela Srbija. 

Naglasio je da je dovođenje "Linglonga" u Srbiju veliki uspeh i sreća za našu zemlju i da će pogoni te fabrike doneti ogroman napredak.

Napomenuo je da smo do te investicije došli "trnovitim putem" i da Srbija nije bila prva na listi izbora te kineske kompanije.

"Gospodin Vang je bio veoma težak čovek za pregovore, ali borili smo se iz dana u dan, želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za "Linglong" i da je ta kompanija pravi izbor za nas. Bez našeg prijateljstva sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je naš prijatelj i brat, pošto je spasao 5.000 radnih mesta samo u Smederevu, ne bismo mogli da napravimo kontakt sa Vangom", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je zahvaljujući Siju Srbija uspela da uspostavi dobar kontakt sa "Linlongom" i da im predoči da nudimo najbolje uslove.

Istakao je da je još tada rekao predsedniku kompanije Vangu Fenu da će Srbija "Linglongu" ponuditi za bar 10 odsto bolje uslove od onih koje su im ponudile druge zemlje u regionu.

Ogromna korist za celu Srbiju od "Linglonga" 

Predsednik Srbije je naglasio da naša zemlja ima sigurno bolju radnu snagu, lojalne i vredne ljude koji znaju da se bore za fabriku, kao i da će država pomoći više nego bilo koja u regionu.

"Beskrajno sam ponosan što ćemo ljudima u Zrenjaninu i Banatu, srednjem u južnom, napraviti tu fabriku, jer to nije samo 1.200 novih radnih mesta, već će moći više novca da se uloži u putnu mrežu, pozorišta, šetališta i drugu infrastrukturu. Ali, to znači i veće plate i penzije. Ogromna je korist za celu Srbiju od Linglonga", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je ovo možda do sada naš najveći uspeh, kruna svih napora i obnova nade za sve ljude u Banatu, koji je najbrže siromašio zahvaljujući "lošim pljačkaškim privatizacijama u prošlosti". 

"I danas kada postavljamo kamen temeljac i počinjemo taj veliki posao, znamo da je to bilo moguće zato što smo verovali u to i nismo odustajali, ali naši kineski prijatelji su verovali još više. Želimo još veće rezultate, imamo ljudske i druge kapacitete da snove ostvarimo", naveo je Vučić.

Kako je rekao, kada je tu "Linglong" to onda nije samo fabrika, tu su i putevi. 

"U potpunosti ćemo uvezati središnji Banat i sa Novim Sadom i Beogradom, Pančevom i Vršcem i Zrenjanin će svuda biti, na svakoj putnoj i železničkoj mapi. I to će olakšati dolazak novim investitorima u Zrenjanin, ako u Zrenjaninu još bude nezaposlenih ljudi", rekao je Vučić. 

On je dodao i da nije znao za podatak da je ta kineska kompanija sponzor italijanskog fudbalskog kluba Juventus i nemačkog kluba Volfsburga, a u istoimenom gradu se nalazi i sedište "Folksvagena", sa kojim se vode pregovori o dolasku u Srbiju.

"Taj Volsfburg mi je važniji od Ronalda, tamo možda ne znaju da šutiraju loptu kao Ronaldo, ali 'Linglong' gumama snabdeva 'Folksvagen', pa Vas, gospodine Vang, molim da i njima kažete neku lepu reč o nama, pa da naš uspeh bude još veći", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je Vanga još ranije zamolio da dovedu ovde što više kompanija koje će raditi sa njima i najavio da će odmah pored "Linglonga" biti otvoreni pogoni koji će ukupno zaposliti 420 ljudi, a u koje će biti uloženo 140 miliona evra.

Prema Vučićevim rečima, kada čovek sanja ovako lepe stvar,i onda se snovi i ostvare, posebno kad radite i ne odustajete.

"Onda možete da doživite ono što doživljavamo u Zrenjaninu, san o velikoj,  najvećoj fabrici u Zrenjaninu. To više nije san, nego java", rekao je on.

Snovi se, kaže, ostvaruju kada su zajednički, a ovde je baš to bio slučaj.

"Ponosimo se tom činjenicom da su nam Kinezi iskreni prijatelji, nemamo problema. Kineze volimo, uvek su bili sa nama i mi sa njima", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je želeo da ovde naprave čudo od fabrike na 500.000 kvadratnih metara, najmoderniju fabriku koja će postati temelj globalne proizvodnje guma.

"Naša kineska braćo, hvala na svemu što ste učini za Srbiju, ovo je veliki dan, toliko sam počastvovan i ponosan. Kad god bude prolazio ovim putem znaću i svi će drugi znati da smo zajednički gradili fabriku. Hvala za čast i privilegiju, hvala i predsedniku Siju. Čestitam Zrenjaninu i Srbiji", poručio je Vučić. 

Vang o tome kako ih je Vučić "kupio" da dođu baš u Srbiju

Da bi sve bilo po feng šuiju, svečanost polaganja kamena temeljca za fabriku "Linglong internešenal Evropa" počela je u 10 časova i 18 minuta, a predsednik kompanije Feng Vang je istakao da je dobar znak započeti poslove u martu kad procveta cveće.

Vang Feng izjavio je da je izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu značajna za globalni razvoj tog svetski poznatog proizvođača guma i jačanje uticaja kineskih proizvoda u svetu, kao i da će taj projekat doprineti privrednom razvoju Srbije i daljem razvoju odnosa dve zemlje.

Vang je na ceremoniji svečanog postavljanja kamena temeljca rekao da će "Linglong" zaposliti 1.200 radnika u Srbiji i uložiti 990 miliona dolara i da će ostvariti prihode od oko 600 miliona dolara.

Istovremeno je istakao da će fabrika guma u Zrenjaninu biti izgrađena zahvaljujući predsedniku Vučiću koji je, kako je rekao, uložio ogromne napore da se taj projekat realizuje u Srbiji.

"Mi smo, duboko dirnuti time, odlučili da izgradimo fabriku u Zrenjaninu", rekao je Vang i prisetio se da je prvi put došao u Srbiju na inauguraciju predsednika Vučića koji je, kaže, tada pronašao vreme da razgovara sa predstavnicima "Linglonga".

Naveo je da je Vučić lično organizovao sastanak posvećen projektu i naglasio da je srpska strana pružila političku podršku projektu i obezbedila sve uslove tako da je sve teklo glatko.

"Ovi brzi rezultati su prevazišli naša očekivanja", naveo je Vang i pozvao sve partnere "Linglonga" da dođu da investiraju u Srbiju.

"Nadam se da ćemo iskoristiti povoljan trenutak da izgradimo 'pametnu' i ekološki prihvatljivu fabriku, čime ćemo doprineti ekonomskom i kulturološkom razvoju Srbije i napisati još jednu upečatljiviju stranicu našeg zajedničkog ekonomskog razvoja", poručio
je Vang.

Dodao je da je Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi sa kojom je Kina ostvarila strateška partnerstva, a da je izgradnja fabrike u Zrenjaninu drugi projekat "Linglonga" u inostranstvu. 

Ugovor o ustupanju građevinskog zemljišta u zoni "Jugoistok"  

Direktor Udruženja za naftnu i hemijsku industriju Fu Šijangšeng izjavio je da će dolazak "Linglonga" u Zrenjanin biti velika prekretnica za tu kompaniju, ali i druga kineska preduzeća. 

Šijangšeng je rekao da Srbiju i Kinu vezuje tradicionalno prijateljstvo, ali da su u okviru inicijative "Pojas i put" odnosi dve zemlje postali prisniji, a prijateljstvo dvaju naroda još dublje. 

"Šangdong Linglong" zapošljava 13.000 ljudi širom sveta i nalazi se na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Kompanija ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i jedan u Nemačkoj, a prema najavama, jedan takav centar dobiće i Srbija.

"Šangdong Linglong" je dobitnik najvećih priznanja, kao što je "Industrijski oskar" u Kini, a 2015. su dobili i drugu državnu nagradu za tehnološke pronalaske.

"Linglong" gume se prodaju na više od 30.000 prodajnih mesta i fabrika sponzoriše oko 90 globalnih događaja.

U Zrenjaninu je u četvrtak potpisan ugovor o ustupanju građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni "Jugoistok" kineskom investitoru, koji će na toj lokaciji izgraditi proizvodne pogone površine 500.000 kvadratnih metara.

Kineskom investitoru biće preneto više od 96 hektara građevinskog zemljišta za potrebe gradnje fabrike. 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naveo je da je u planu i izgradnja auto-puta punog profila od Beograda do Zrenjanina, na zahtev investitora, i ocenio da je to, takođe, sjajna vest za Zrenjanin, region i celu Srbiju. 

Fabrika u Zrenjaninu će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse, poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво