Obrenovac, počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje gasova

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu počela je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova iz TENT-a koji je vredan više od 167 miliona evra i koji će smanjiti ispuštanje sumpor-dioksida za devet puta.

Postavljanju kamena temeljaca u Obrenovcu prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama, direktor Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije "Micubiši Hitači pauer sistem" (MHPS) Takanori Nakamoto i v.d. direktor JP "EPS" Milorad Grčić.

Početak posla obeležen je i japanskom ceremonijom, koja se zove "kagami biraki", a u okviru koje su muškarci obučeni u crveni kimono udarali u bure u kojem se nalazi japanska rakija - sake. 

Ministar Antić izjavio je da je ovo značajan dan za budućnost Elektroprivrede Srbije, kao i Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koja sa svojih 1.750 megavata, bez sumnje predstavlja stub energetskog sistema zemlje.

"Zato posebnu pažnju pružamo održavanju veka te elektrane koja je izgrađena još sedamdesetih godina i koja danas mora da se prilagođava standardima EU, posebno u oblasti životne sredine", rekao je Antić novinarima.

Kaže da su u tom cilju u TENT-u urađena tri ključna segmenta koja su važna za zaštitu životne sredine.

Prvi u nizu je, dodaje Antić, smanjenje zagađenja praškastih materija, koje je rešeno izgradnjom elektrofiltera na svim blokovima TENT-a.

Drugi segment je smanjenje azotnih oksida, koje je sprovedeno na blokovima A3 i A5, a do kraja meseca biće sprovedeno i na bloku A4.

"Najveći segment je odsumporavanje dimnih gasova, čija izgradnja kreće danas i to zahvaljujući Vladi Japana i JICA, koji su nam dali povoljan zajam", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 167 miliona evra, rok otplate kredita je 15 godina, grejs period pet godina, a fiksna kamatna stopa 0,6 odsto godišnje.

Kaže da će nakon izgradnje postrojenja emisija ispuštanja sumpor-dioksida biti devet puta manja i iznosiće 7.800 tona i ukazuje da je do sada prosečna emisija ugljen-diksida iznosila oko 74.000 tona godišnje.

"Nakon izgradnje uklopićemo se u zahteve EU, po kojima je standard koncentracije ugljen-dioksida u dimnom gasu manji od 200 miligrama po metru kubnom", naveo je ministar.

Najavljuje da će država nastaviti sa modernizacijom objekata Elektroprivrede Srbije, ali i ulagati u zaštitu životne sredine, u koju je do sada uloženo 300 miliona evra.

Izrazio je zadovoljstvo što će firma "Micubiši Hitači pauer sistem", koja će predvoditi radove na izgradnji postrojenja, doneti novu tehnologiju u našu zemlju i što će pružiti primer i domaćim kompanijama kako da ubuduće realizuju takve projekte.

Prema njegovim rečima, 60 odsto domaćih kompanija učestvovace u izgradnji postrojenja za odsumporavanje.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova gradiće se za četiri bloka  

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da će se sistem za odsumporavanje dimnih gasova graditi za četiri bloka TENT-a A - A3, A4, A5 i A6, snage po 350 megavata.

Prema njegovim rečima rok realizacije projekta je 3,5 godine, a to postrojenje kako kaže omogućiće nastavak rada elektrane za najmanje 20 godina.

"Zahvaljujući Vladi Srbije ovaj projekat koji je bio u riziku da propadne, oživeli smo ga i danas započinjemo njegovu realizaciju", rekao je Grčić.

Najavio je da će ove godine početi obnova u TENT-u blokova A1 i A2, koji su najstariji i čija će revitalizacija trajati nekoliko godina.

Ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama kaže da se Japan godinama borio sa zagađenim vazduhom i da je to pitanje rešio zahvaljujući novim tehnologijama, te izrazio zadovoljstvo što će japanske kompanije sa kompanijama iz Srbije podeliti iskustvo.

"Srbija će uvek imati našu podršku da sprovede sve reforme kako bi što pre pristupila EU", rekao je Marujama. 

Direktor JICA za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto izrazio je zadovoljstvo što su u ovaj projekat uključene japanske vodeće kompanije koje će, kaže, sigurno doprineti uspehu projekta, omogućiti transfer napredne tehnologije srpskim prijateljima i razvoj njihovih kapaciteta.

"Pored raznih JICA projekata u Srbiji, koji se sprovode duže od dve decenije, kao što su razvoj malih i srednjih preduzeća, obezbeđivanje medicinske opreme i žutih autobusa, JICA prioritet i razmeni ljudstva između dve zemlje", naveo je Sakamoto.

Prema njegovim rečima, u Japanu JICA je izuzetno posvećena promovisanju potencijala Srbije japanskom narodu i to održavanjem izložbi i seminara u saradnji sa Ambasadom Srbije u Japanu.

Naveo je i da postoji mogućnost da JICA iz sopstvenog budžeta, a u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, sprovede istraživanje u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije.

Potpredsednik kompanije MHPS Takanori Nakamoto objasnio je da energetski sistemi MHPS-a kombinuju sisteme termoelektrane i sisteme za kontrolu kvaliteta vazduha.

Rekao je da će MHPS kao konzorcijum obezbediti sigurnost na radu i izrazio nadu da će projekat završiti na vreme, kao i da je projekat još jedan primer o saradnji i prijateljstvu Japana i Srbije. 

Rok za izgradnju postrojenja je 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana, na osnovu kojeg je 2011. godine potpisan sporazum o zajmu za njegovo finansiranje između JP "EPS" i JICA.

Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 8. septembra 2017. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво