Inspekcija u preduzeću – ko prizna, pola mu se prašta

Najveća novina u radu inspekcija od ove godine je mogućnost nagodbe. Već od 1. januara nižu kaznu uz priznanje prekršaja, mogu dobiti oni koje je u prestupu otkrila Tržišna ili Inspekcija rada. Do kraja godine to će primenjivati i ostali. Nadležni očekuju da će to rasteretiti sudove, smanjiti broj postupaka koji zastarevaju i omogućiti da inspektori više vremena provode na terenu, a manje u sudu.

Svaki treći prekršajni postupak koji je pred sudom povela Inspekcija rada završio je zastarevanjem, a svaki šesti izricanjem opomene. Zbog toga od nagodbe mnogo očekuju.

"Važnije od visine kazne koja će biti izrečena je izvesnost kažnjavanja, da onaj ko je učinio prekršaj bude siguran da će u nekom trenutku za taj prekršaj da bude sankcionisan", kaže Goran Marković iz Inspekcije rada.

Tako će, recimo, poslodavac, kod koga se otkrije radnik na "na crno" kaznu – umesto propisane od 800.000 do čak dva milona dinara – nagodbom platiti 150.000, do deset radnika 300.000, a za 20 radika na crno 500.000 dinara.

Pre toga, poslodovac će morati da te radnike zaposli. Na sličan način, kazne uz nagodbu propisala je i Tržišna inspekcija.

Vesna Ristić iz Tržišne inspekcije navodi da, ako je najniži iznos zaprećene kazne za neki prekršaj 50.000 dinara, on može ići i do 5.000 dinara.

Rok za pokretanje prekršajnog postupka pred sudom je godinu dana, a za okončanje dve. 

Sudije tvrde da su ti rokovi najkraći u Evropi i da ih je neophodno udvostručiti. Ne spore i da su često izricane blage kazne, što nije dobra poruka onima koji sada imaju mogućnost Sporazuma o priznanju prekršaja.

Predsednik Udruženja prekršajnih sudija Milan Marinović kaže da sudovi moraju da se potrude da malo rigoroznije sankcionišu okrivljene.

"Naravno, ključni korak u sporazumu nije na sudu, ključni korak je na okrivljenima i podnosiocu zahteva. Sud je tu kao organ koji će to da prihvati ili ne", ističe Marinović.

Na sporazum nema mogućnosti žalbe.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović kaže da na osnovu pravilnika koji su usvojeni za te dve inspekcije, mogu i sve druge inspekcije, kojih je 42, da pripreme svoje posebne pravilnike sa elementima sporazuma za priznavanje prekršaja i da se u 2019. krene sa potpunom primenom.

Analiza pokazuje da se čak 80 odsto prekršajnih postupaka može rešiti priznanjem. To nije moguće ako je neko ometao inspektora u radu, nije sproveo naloženu meru ili je za taj prekršaj propisana fiksna kazna.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. jan 2019, 10:55) - Nenad [neregistrovani]

Nagodba

Ako radnik treba na racun da primi 30.000 din, porezi i doprinosi su oko 20.000 din. Toliko poslodavac ustedi ako radnik nije prijavljen, 20.000 din mesecno. Drugo, mislim da su kazne date po jednom radniku. Ako je vise od 25 radnika, kazna je 500.000 din po radniku. Dalje racunajte sami ...

(nedelja, 06. jan 2019, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

Nedodirljivi ce i dalje da budu nedodirljivi

Da nije zalosno, bilo bi smesno.

(subota, 05. jan 2019, 11:05) - Mirjana [neregistrovani]

Kritika

Sramota je sta se radi u оvoj zemlji, donоsite zakone koji nemaju primenu, a onda nagodbe. Gde to ima, to je mimo svakog zakona. Cinite uslugu kriminalcima, nedodirljivima. Trange-frange receno. Uzas. Ispastaju oni sto rade posteno.Gde to ima jos? Pijaca, pogadjanje. Nivo drzave -uzas.

(subota, 05. jan 2019, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

Doobar sistem

Ko priznaje - profitira, Samo malo sračunajte.

(subota, 05. jan 2019, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Motivacija za zapošljavanje radnika na crno

Isplati se. Zaposlim 20 radnika na crno. Verovatnoća da me inspekcija uhvati prvog meseca je izuzetno mala. Pa i drugog meseca... Jednom će verovatno doći. A kad dođu, to me košta samo 50.000 po radniku, što sam već "uštedeo". Možeee, hvala državo.

(subota, 05. jan 2019, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Ggraška

I ja mislim da je iva mera pogrešna.Ko prizna greešku treba mu malo smanjiti kaznu Ali ne drastično. Dryga stvar,ima prekršaja za koje nije dovoljno priznanje,kao npr. ima radnika na crno godinu dana i sad prizna grešku ili ima pola robe u radnji bez papira. Čudi me da toliko pametnih ljudi u skupštini,a izmisle neke gluposti. Dušan

(petak, 04. jan 2019, 23:39) - Миле Мрђеновачки [neregistrovani]

Не слажем се

Дај шта даш... Извини нећу више... Ухватићу те ја једнога дана... Ово је казна за све оне који су до сада радили како треба и мора да се ради.
Уместо да се као доказ уврсти снимак рада инспектора, а записник као кључни доказ, а суђење сведе на једно рочиште ради се супротно!?
Колико сутра увозићемо радну снагу... Када признају кривицу послодавци ће тим радницима вратити пасоше... и да ли ће све бити у реду!? Износи казне под нагодбом су невероватно повољни за мешетарење. Срамота.

(petak, 04. jan 2019, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

bolje

Bolje i tako nego nikako, uz naše "efikasno" sudstvo...

(petak, 04. jan 2019, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

To je idealno za lopove i nedisciplinovane. Ne znam da li ima još negde u svetu tako nešto? I još da pitam kuda to vodi?