"Ciđin" preuzeo RTB Bor

Rudarsko-topioničarski basen u Boru danas je zvanično prešao u ruke većinskog vlasnika "Ciđina". Zatvorena je finansijska konstrukcija između dve kompanije. Kineski investitor se obavezao na ulaganje od milijardu i 260 miliona dolara, plus 200 miliona dolara za pokrivanje dugova. Prioritet je investicija u nove rudnike i tehnološki razvoj RTB-a.

Strateški partner se obavezao da će za tri godine godišnju proizvodnju od 40 miliona tona duplirati, a za šest godina povećati na 160 miliona tona i sačuvati 5.000 radnih mesta.

Ministar rudarstva i energetike Alkesandar Antić ocenio je da je ovo značajan dan za Srbiju, veliki dan za RTB Bor i čitavu istočnu Srbiju.

"Ovo će se odraziti na našu ekonomiju i celokupan razvoj. Mi smo za partnera dobili moćnu kinesku kompaniju koja se dokazala, koja posluje u 10 zemalja, koja ostvaruje rezultate i koja je garant da će se u Boru i Majdanpeku ostvarivati maksimalna proizvodnja i voditi računa o zaštiti na radu i ekologiju", rekao je Antić.

Podseća da je ugovor potpisan u Pekingu tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kini i da je nakon toga usledio danonoćni rad kako bi se ugovor zatvorio.

"Uveren sam da je ovo jedan od najboljih, ako ne i najbolji primer koji je Srbija prošla tokom privatizacije. Danas je na račun RTB-a uplaćeno 350 miliona dolara koji su bili na prelaznom računu. Kompanija 'Ciđin' je uplatila na račun RTB-a taj novac i postala vlasnik 63 odsto kapitala", navodi Antić.

Dugovi će biti isplaćeni 

Ministar kaže da će kineski investitor odmah isplatiti 200 miliona dugova RTB-a, što će biti značajno za čitav niz naših subjekata – javnih preduzeća i budžet RS.

"Očekujemo da 'Ciđin' brzo i efikasno krene da radi. Ugovor predviđa čitav niz poslovnih rezultata koje su u obavezi da sprovedu. Da u narednih šest godina investiraju milijardu i 260 miliona dolara. To su veliki iskoraci koji će uticati da postanu značajan segment naše privrede i da doprinesu rastu i razvoju. Ukoliko sve bude po planu i ostvare se sve procene – 200 do 250 hiljada tona katodnog bakra će se proizvoditi u borskom basenu i Srbiju će to staviti na treće mesto u svetu po proizvodnji bakra", rekao je Antić.

Kompanija će se, kaže, zvati "Ciđin Bor koper", a kasnije će u naziv biti uneta i reč "Srbija".

Najavljeno bolje poslovanje u svim aspektima

I za Džordža Fanga, izvršnog direktora i potpredsednika kineske kompanije, ovo je poseban dan.

"Ovo je veliki dan u istoriji naših odnosa. Zahvaljujemo se na prilici koju smo dobili od srpskog naroda i vlade, i kineskog naroda i vlade. I zahvaljujemo se na prilici da zajedno sa našom braćom i sestrama radimo za bolju budućnost. Svi znaju da je 'Ciđin' kompanija koja je na berzama u Hong Kongu i Šangaju. Trenutna tržišna vrednost je oko 12 milijardi američkih dolara. Jedna je od najvećih rudarskih kompanija u Kini, drugi najveći proizvođač bakra u Kini i najveći proizvođač cinka u Kini. Nadamo se i verujemo da ćemo poboljšati sve aspekte poslovanja u Boru", navodi Fang.

Dodaje da je Srbija lepa zemlja, bogata prirodnim resursima, prijateljski nastrojena i ima prijateljsku vladu.

"Veoma je dugo prijateljstvo između naših vlada, to je jedno čelično prijateljstvo. Osim toga Srbija je ključan faktor u novom putu svile predsednika Sija. Zajedno želimo da radimo vredno sa srpskom braćom i sestrom uz podršku srpske vlade i ministra Antića, uz podršku naša dva predsednika. Vidimo svetlu budućnost za našu kompaniju i proizvodnju bakra", zaključuje Fang.

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang se zahvalio ministru Antiću i kineskoj strani na velikom trudu da se projekat završi.

"Zahvaljujem se i predsedniku Vučiću koji je dao podršku ovom projektu, a posebna zahvalanost građanima Srbije koji veruju kineskoj kompaniji. Mislim da je ovo početak naše saradnje i očekujemo pomoć i podršku zaposlenih i Vlade Srbije koji su sa nama razgovarali o projektu. Između naše dve zemlje realizovano je dosta projekata i očekujem da ih bude još više", rekao je ambasador.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво