Standardi za građevinske materijale

Od četiri hiljade registrovanih građevinskih firmi u Srbiji, većina se bavi izgradnjom stanova. Za razliku od Srbije, suva gradnja, koja za osnovu ima gips, u svetu uzima primat jer je najzdravija. Sekcija Privredne komore Srbije za suvu gradnju predlaže uvođenje standarda za sve građevinske materijale.

Sve češće se dešava da se uselite u novi stan i tek onda ustanovite da je kvalitet gradnje loš. 

Nedavno se na službenicu kragujevačke pošte, Draganu Urošević, dok je sedela na radnom mestu, srušio deo plafona. Ustanovljeno je da je suva gradnja nestručno urađena.

"U građevinarstvu ima mnogo nestručne radne snage, ljudi koji su sticajem okolnosti posle svih kriznih godina bili prinuđeni da spas zbog egzistencije nađu tu", kaže Petar Rakas iz Građevinske škole u Beogradu.

Da bi kvalitet gradnje bio dobar, neophodno je da inženjeri i arhitekte prate novine u gradnji. Problem je i to što mnogi od njih, u potrazi za bolje plaćenim poslom, rade za investitore koji štede na građevinskom materijalu.

"U plafonu se umesto metalnog čeličnog tipla koristi plastični koji nema nikakvu nosivost. Koriste se profili koji nemaju određenu debljinu i dolazi do ugiba samog plafona. Znači, neadekvatan materijal i nestručna ugradnja, objašnjava Mile Bekrić iz kompanije "Knauf".

Uskoro novi zakon 

S druge strane, neophodno je da se uvedu nacionalni standardi za još 1.500 novih građevinskih proizvoda, kako se ne bi koristili na pogrešan način i tako bili uzrok loše gradnje. Ti standardi trebalo bi da budu deo novog zakona.

"Novim zakonom ćemo to odvojiti za sve građevinske proizvode i propisati posebna precizna ovlašćenja inspektora šta učiniti kada zatekne da neki izvođač ugrađuje materijal koji je lošijeg kvaliteta od propisanog", rekla je Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Suva gradnja u Sloveniji počela je 1990. godine, u Hrvatskoj deset godina kasnije.

U Srbiju, suva gradnja stiže sa stranim investitorima koji grade velike tržne centre. Ipak, po tome smo na pretposlednjem mestu u Evropi. Iza nas je samo Albanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво