Najskuplji kvadrat 7.800 evra, najskuplja kuća milion i po

U prvoj polovini 2018. godine u Srbiji je nove vlasnike dobilo 48.000 nepokretnosti, a ukupna novčana vrednost tih kupoprodajnih ugovora iznosi čak 1,6 milijardi evra, što je 23 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada je to bilo 1,3 milijarde.

Obim prodaje povećan je za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 41.500 kupoprodajnih ugovora, a uz rast tržišta nepokretnosti u Srbiji rastu i cene nepokretnosti, saopštio je Republički geodetski zavod.

Kako se navodi, više od polovine tog novca obrne se na tržištu Beograda i to je 830 miliona evra.

Po prometu, posle Beograda je Novi Sad, a vrednost tamošnjeg tržišta je 185 miliona evra.

Promet nekretninama slabiji je na jugu Srbije nego u ostatku zemlje.

Od ukupnog trgovanja nepokretnostima čak 60 odsto se odvija u Vojvodini i Beogradu, iako na tom području živi manje od 50 odsto stanovnika naše zemlje.

U Srbiji se najviše kupuju stanovi (33 odsto), kuće dvostruko manje (15 odsto), dok poljoprivredno zemljište čini 20 procenata ukupnog prometa nekretninama.

U glavnom gradu, u odnosu na isti period prošle godine, skočile su cene kvadratnog metra stana u novogradnji u Novom Beogradu i na Čukarici i to za osam odsto.

Na Paliluli je cena novogradnje pala za 10 odsto, dok je istovremeno porasla cena kvadrata u starogradnji i to za osam procenata.

Najveći rast cena kvadrata nepokretnosti u Srbiji zabeležen je u starogradnji u Novom Pazaru i u Prokuplju, dok je najveći rast cene kvadrata novogradnje ostvaren u Vranju, a najveći pad cena novogradnje dogodio se u Užicu.

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je više od 7.800 evra, a cena tog stana je više od 1,12 miliona evra.

U staroj gradnji najvišu cenu i dalje drže stanovi u okolini Knez Mihajlove ulice, gde je najskuplji kvadrat plaćen preko 4.300 evra, navodi se u saopštenju.

Interesantno, najskuplja kuća u prvoj polovini 2018. godine nije na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u Belom Potoku na opštini Voždovac i ona je dostigla cenu od milion i po evra.

Najskuplji kvadrati su u Beogradu i to u opštinama Savski Venac, Stari Grad, Novi Beograd i Vračar, dok su najjeftiniji u Boru i Kikindi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. sep 2018, 10:24) - Jovo [neregistrovani]

Ma nemojte

Zanima me samo jedna stvar: Ko je taj u zemlji Srbiji ko moze da plati 8000 Eura kvadrat stana?
Ko su te parajlije, gde i kako su dosle do tog novca? Pa u Cirihu, u zemlji gde je standard 15 puta veci, mogu da kupim za manje para stan. 

(ponedeljak, 03. sep 2018, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

stanovi i psihologija novog coveka

Ove cifre govore u prilog velikom i prevelikom poremecaju sistema vrednosti kod danasnjeg stanovnika Srbije. Geografski raspored je neravnomeran, potraznja za nekvalitetnim nekretninama zvanim stanovi, a zapravo betonske (i to od loseg cementa) kutije sa oduzimanjem coveku privatnosti, mira i sirine prostranstva, koje sve ima prizeman covek u kuci, i svoje dvoriste i prirodu i privatnom posedu i relativan mir, posto se zidom ne granici sa susedom vec izmedju postoji vazdusno rastojanje. Poremeceni odnosi medju susedima vrlo verovatno imaju svoj koren u upravo ovoj narusenoj ravnotezi coveka i neposredno okruzujuceg prostora, koji mora biti dodeljen samo njemu nikako drugome.
zato je bitno osvescenje novih narastaja da se jednom za svagda prekine izgradnja stanova a ljudi se okrenu kucama i svako sam sebi gradi svoju nekretninu, bas kao sot je bivalo u srbiji i vekovima, te i ptice recimo u zivotinjskom svetu pokazuju taj primer, pre nego se izgradi kuca - gnezdo nema potomstva. i tada sve stoji na tvrdim temeljima i ima perspektivu za buducnost. 

(ponedeljak, 03. sep 2018, 04:43) - anonymous [neregistrovani]

Ma daj...

na zamajavajte ljude...