Timošenko: Ukrajina pobedila Rusiju

Novi gasni ugovor sa Rusijom je "pobeda Ukrajine za narednu deceniju", izjavila je premijerka Ukrajine Julija Timošenko. "Čvrsta i pragmatična" politika obezbedila fiksnu cenu gasa u 2010. godini.

Premijerka Ukrajine Julija Timošenko je novi gasni ugovor sa Rusijom okarakterisala kao "pobedu Ukrajine za narednu deceniju". U intervjuu koji je emitovan na nacionalnoj televiziji, Timošenkova je objasnila da se cena ruskog gasa za Ukrajinu praktično neće menjati u 2010. godini.

"Prelazak na tržišne odnose utemeljene na situaciji u svetu, uz povećanje takse za tranzit ruskog gasa od 60 odsto će cenu gasa sledeće godine održati praktično istom", prenosi agencija Itar-Tas.

Na pitanje o pregovorima sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, održanim na Jalti u prošli četvrtak, predsednica ukrajinske vlade je izjavila da je njena pozicija bila "čvrsta i pragmatična".

"Uprkos krizi i političkoj halabuci, Ukrajina je u potpunosti i na vreme isplatila gas isporučen 2009. godinu, prvi put u poslednjih 18 godina. Naš postupak je zadobio poštovanje", izjavila je Timošenko i dodala da Rusija neće njenoj zemlji naplatiti kaznu za kupovinu manje količine gasa nego što je predviđeno ugovorom.

Putin je nakon sastanka sa Timošenkovom rekao da je u razgovorima postignut niz sporazuma, pa je tako kompanijama "Gasprom" i "Njeftagas" naloženo da dogovore nove količine gasa koje će se Ukrajini isporučiti tokom 2010. godine.

Kupovina manjih količina se neće sankcionisati, a Rusija će za transport gasa plaćati 60 odsto veće takse.

Ukrajina je zatražila da joj se zbog pada industrijske proizvodnje sledeće godine smanji isporuka gasa za 35 odsto, na 33,75 sa 52 milijarde kubnih metara tog energenta.

Prema ranijem ugovoru, Ukrajina je, po sistemu "uzmi ili plati", morala da plaća i za ugovoren, a neiskorišćen gas.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво