NIS "tanji" za 8 milijardi

Upravni odbor NIS-a usvojio izveštaj, po kome je kompanija u 2008. godini poslovala sa gubitkom od oko 8 milijardi dinara.

Upravni odbor Naftne Industrije Srbije jednoglasno je potvrdio rezultate za 2008. godinu i izveštaj nezavisnog revizora da je kompanije prošle godine poslovala sa gubitkom od osam milijardi dinara, saopšteno je iz te kompanije.

"Vlada Srbije će postupiti po utvrđenom izveštaju i preduzeti određene mere, uključujući i mere koje će se odnositi na utrđivanje odgovornosti", rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

U saopštenju NIS-a se navodi da je Upravni odbor na današnjoj sednici razmatrao finansijski izveštaj kompanije za 2008. godinu, kao i izveštaj nezavisnog revizora, kompanije "KPMG" o sprovedenoj reviziji finansijskih izveštaja kompanije za 2008. godinu.

Upravni odbor je, takođe, potvrdio da je kompanija "Ernst end Jang" po njegovom nalogu izvršila kontrolu korektnosti ovih finansijskih izveštaja NIS-a.

Nezavisna revizorska kompanija "Ernst i Jang" je početkom novembra završila specijalnu reviziju, proveru bilansa uspeha, bilansa stanja i izveštaja o promenama u kapitalu, kao deo godišnjeg finansijskog izveštaja NIS-a za 2008. godinu.

Kompanija je 9. novembra javno saopštila da je u prošloj godini imala gubitak, "koji nije manji od osam milijardi dinara".

Podsetimo, Vlada Srbije je, u februaru, objavila izveštaj Izvršnog odbora NIS-a, prema kome je kompanija u 2008. godini poslovala sa dobitkom većim od dve milijarde dinara.

Istovremeno, Ekonomist medija grupa saopštava da je najveće prihode u 2008. godini imala Naftna industrija Srbije, u iznosu od 305 milijardi dinara, to jest 3,7 milijardi evra.

Prihod u trećem kvartalu 3,2 milijarde dinara

Upravni odbor je prihvatio Izveštaj o poslovanju NIS-a za prvih devet meseci 2009. godine, po kojem je kompanija u trećem kvartalu imala čist prihod u iznosu od 3,2 milijarde dinara, bez obračuna jednokratnih isplata za dobrovoljni odlazak zaposlenih.

Na sednici je razmatrana i "Strategiju razvoja NIS-a do 2014. godine", koju je pripremio menadžment kompanije i koja predviđa transformaciju NIS-a iz nacionalne kompanije u efikasnog regionalnog igrača na Balkanu.

Upravni odbor je, upoznavši se s "Biznis planom NIS-a u 2010. godini", naložio da se dokument pripremi za usvajanje do kraja decembra 2009. godine, navedeno je u saopštenju.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je ranije najavio da bi do kraja ove godine, u skladu sa sporazumom sa Ministarstvom finansija, završni račun o poslovanju NIS-a u prošloj godini trebalo da bude poslat Narodnoj banci Srbije, nakon što ga odobri upravni odbor kompanije.

Ministar Škundrić izjavio je početkom ovog meseca da se realizacija energetskog sporazuma između "Gaspromnjefta" i Vlade Srbije neće promeniti, bez obzira na potvrdu revizora o gubicima NIS-a u 2008. godini od osam milijardi dinara.

"Država prema tome nema obaveze, jer kada je prodavala 51 odsto akcija NIS-a stavila je na uvid sve relevantne činjenice i 'Gaspromnjeft' je kupio NIS u stanju u kom je kompanija u tom trenutku bila", rekao je Škundrić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво