EU značajno povećava pretpristupnu pomoć za Zapadni Balkan

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han najavio je povećanje budžeta za pretpristupnu pomoć ( IPA III) zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na 14,5 milijardi za period od 2021 do 2027. godine. "Ovo se uglavnom odnosi na Zapadni Balkana", rekao je Han.

Komesar Johanes Han je najavio značajno povećanje pretpristupne pomoći sa trenutnih 12 milijardi evra na 14, 5 mijlijardi evra za budžetski period od 2021. do 2017. godine.

Ovi fondovi služe kao podrška EU zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na putu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje Uniji i sprovođenja dubokih i sveobuhvatnih reformi.

Johanes Han je najavio i promenu u načinu finansiranja koje se pomera sa finansiranja specifičnih zemlja ka tematskom finansiranju.

"To će nam omogućiti da budemo fleksibilniji kako bi stvorili neku vrstu takmičenja i pogurali zemlje i kandidate da se brže kreću napred. Tako ćemo poboljšati našu efikasnost i kvalitet našeg angažmana", poručio je Han.

Ocenio je da će reformisani i povećani budžet omogućiti EU nastavak rada sa zemljama koje su angažaovane na putu pristupnja Uniji kao i da će podržati strateške ciljeve postizanja stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u blizini granica EU.

Budžet za spoljne poslove EU porastao na devet procenata

Za naredni budžetski period Evropska komisija predložila je povećanje ukupnog budžeta za spoljne poslove EU na 123 milijarde evra što je povećanje od 30 procenata u odnosu na trenutni budžetski period.

Tako se udeo budžeta za spoljnu politiku EU u ukupnom budžetu Unije povećava sa trenutnih šest procenata na skoro devet procenata.

"Više resursa za više akcija pouzdanog, predvidljivog, kooperativnog globalnog igrača - to je upravo ono što naši građani i naši partneri očekuju od EU u ovim problematičnim vremenima. To je priznanje dodatne vrednosti rada EU na spoljnoj politici. Zajedno možemo imati uticaj koji nijedna država članica za sebe ne može imati u današnjem svetu", poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U okviru budžeta za spoljne poslove EU, pored Fonda za pretprstupnu pomoć, nalaze se i Fond za razvoj i međunarodnu saradnju (89,2 milijarde evra), Fond za humanitarnu pomoć (11 milijardi evra), Evropski fond za nuklearnu bezbednost ( 300 miliona evra), Investicioni okvir za spoljne poslove, a predloženo je i osnivanje fonda Evropske mirovne pomoći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво