Antić: Do kraja godine 250 megavata struje iz obnovljivih izvora

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić navodi da Srbija postaje zemlja korišćenja obnovljive energije koja je u proteklim godinama pustila u rad više od 100 megavata iz obnovljivih izvora, a da se do kraja godine očekuje 250 megavata na mreži iz tih izvora.

Prema rečima Aleksandra Antića, u planu je da se tokom 2019. pusti u rad još 200 do 250 megavata iz obnovljivih izvora, a da je cilj da do 2020. Srbija koristi obnovljivu energiju u iznosu od 27 odsto.

"Srbija je pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. To je deo naše odgovornosti i zbog nas i zbog generacija koje dolaze da im ostavimo – zdravu vodu, vazduh, zemljište i hranu, kako bi oni imali normalan život", rekao je Antić na konferenciji "Žene u održivoj energetici – liderstvo za promenu".

Većina ljudi za obnovljive izvore energije kaže da su alternativni, poručuje ministar rudarstva i energetike , i dodaje  da on sa tim nije saglasan, jer, kaže, obnovljivi izvori energije nemaju alternativu.

Ističe da je Zakon o energetici mnogo izmenjen kako bi Srbija imala kvalitetne projekte održivog ravoja i navodi da će 10 toplana u našoj zemlji preći na korišćenje biomase, da postoje vetroparkovi, da se koristi i solarna energija.

Ocenio je da naš energetski sektor napreduje u pravcu održivog razvoja.

"Jednog dana Srbi će se probuditi i u Srbiji će se tada koristiti samo obnovljivi izvori energije. Ne znam kada će taj dan biti, nisam vizionar, ali sam siguran da će biti", podvukao je Antić.

"Žene dominantne u sektoru energetike"

Ukazao je na značaj žena u energetici, navodeći da su žene u Ministarstvu rudarstva i energetike dominantne i čine 60 odsto zaposlenih.

"Kada bi se isključio sektor rudarstva, gde uglavnom rade muškarci, samo sektor energetike čini 80 odsto dama", rekao je Antić.

Dodaje i da većinu sektora njegovog Ministarstva vode žene, da je na čelu Resornog organa za privredu i energetiku u Skupštini žena, na čelu Agencije za energetiku, takođe, dama, kao i da u svim ključnim kompanijama, kao što su EPS, Srbija gas i Elektromreža Srbije, finansije vode dame.

Na konferenciji predstavljeni su i rezultati istraživanja o položaju, ulozi, zastupljenosti i stavovima žena u Srbiji o održivoj energetici, klimatskim promenama i zaštiti životne sredine.

Prema rečima Branislave Jovičić, direktorke Centra za promociju održivog razvoja i menadžerke projekta u okviru kojeg je sprovedeno istraživanje, rezultat istraživanja je da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena koje promovišu održivi energetski razvoj.

"Nije na nama celokupna krivica za stanje u kome se nalazi planeta, ali odgovornost svakako jeste. Zato je potrebno da se svi angažujemo i ujedinimo u zajedničkoj misiji, i da ostvarimo sinergiju u delovanju, promišljanju i planiranju održivog razvoja", zaključila je Jovičić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво