Fajnenšel tajms: Niš grad budućnosti

Niš je na listi evropskih gradova i regiona budućnosti magazina "Fajnenšel tajms" za ovu i narednu godinu. Na osnovu uslova poslovanja, rangirano je gotovo 500 gradova i 150 regiona. Na prvoj poziciji malih evropskih gradova je mađarski Debrecin, Niš je na sedmom, a kao region na trećem mestu za 2018/2019. godinu.

Na listu britanskog magazina, Niš je plasirao 430 miliona evra direktnih stranih investicija u poslednjih nekoliko godina.

"Ono što se nalazi u takvom glasilu zaista ima uticaja na biznismene u donošenju odluka. Mnogi svoj radni dan počinju čitanjem lista Fajnenšel tajms", navodi profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović.

Pre septembarskog poziva iz redakcije magazina, Niš je dva puta pokušao da uđe na listu Fajnenšel tajmsa, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.

"Praktično, mi smo dobili priznanje za način na koji Grad Niš radi i sarađuje sa investitorima", ističe Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Konkretan rezultat politike koju sprovodi lokalna vlast, uz pomoć Republike, jeste izgradnja četiri nove fabrike samo u ovom trenutku, izgradnja naučnotehnološkog parka", ukazuje Mihajlo Zdravković, gradski većnik zadužen za privredu.

Niš ima manje od 30.000 nezaposlenih i u pripremi su radna mesta za još 8.000 ljudi – u dve nove fabrike koje se grade "Imi" i "Cumtobel", ali i u "Asteru", "Džonson elektriku" i "Leoniju".

"U našem pogonu u Nišu trenutno je zaposleno više od hiljadu radnika, a do kraja 2019. godine biće ih 2.200. Veoma sam zadovoljan radom svih radnika u Srbiji", napominje direktor kompanije "Leoni" Klemens Saks.

Fajnenšel tajms je ocenio Niš i okolinu regionom budućnosti, a mladi iz Niša nadaju se da će biti bolje i da grad ima perspektivu.

U FDI magazinu se, pored Niša, na pojedinim listama nalaze i Beograd, Šabac, Zrenjanin, Vojvodina kao region.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво