Od danas prijave za inovacione vaučere EBRD-a

Evropska banka za obnovu i razvoj je pokrenula Program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji i od danas mogu da se prijave zainteresovana mala i srednja preduzeća. EBRD priprema i novu investicionu strategiju za Srbiju, u čijem će fokusu biti "zelena privreda", izjavio je direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg.

Mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove mogu da se prijave za dobijanje vaučera vrednih do 20.000 evra bez PDV-a i to za pokrivanje 90 odsto troškova usluga istraživanja i razvoja.

Na skupu "Šema zelenih inovacionih vaučera u Srbiji" u Privrednoj komori Srbije, direktor kancelarije EBRD-a u našoj zemlji Danijel Berg rekao je da ta banka želi da pomogne uvođenje inovacija u mala i srednja preduzeća u Srbiji, kao i da će se taj projekat fokusirati na energetsku efikasnost.

Od preduzeća se očekuje da finansiraju najmanje deset odsto ukupnih troškova.

Minimalna vrednost usluga istraživanja i razvoja koji mogu učestvovati u programu je 4.000 evra (bez PDV-a).

Šema zelenih inovacionih vaučera ima za cilj da poboljša proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća u oblasti resursne efikasnosti i na taj način podrži dugoročnu konkurentnost srpske privrede i smanji njen uticaj na klimatske promene.

Preduzećima će kroz šemu biti omogućeno da vaučerima pokriju veći deo troškova usluga istraživanja i razvoja koje će im pomoći da razviju inovativne proizvode, usluge ili procese u cilju smanjenja potrošnje resursa, kao na primer energije, vode i sirovina.

Jedno preduzeće može da se prijavi za samo jedan vaučer, a prijavni formular na imejl adresu – inovacionivauceri@ebrd.rs.

U okviru istog istraživačko-razvojnog projekta preduzeće može da sarađuje sa najviše tri istraživačko-razvojne organizacije.

"Pedeset odsto naših finansija plasiranih u Srbiji ove godine otišlo je na zelene projekte. Nadamo se da ćemo kroz šemu zelenih vaučera pomoći i malim firmama da budu konkurentnije i ubrzaju privredni rast", istakao je direktor EBRD-a.

Berg je rekao da EBRD želi da promoviše razvoj inovacija i da bi taj pilot-projekat mogao da se raširi i u zemlje regiona.

"Dokazano je da mala i velika preduzeća, javna i privatna, iznalaze razne načine za inovacije, a sve u cilju povećanja rasta. Nadamo se da ćemo pružiti pomoć i malim firmama, ali i univerzitetima i drugim institucijama koje bi mogle da imaju koristi od ove šeme", naglasio je Berg.

Berg je rekao da će EBRD imati program za finansiranje zelene energije i privrede koji će sledeće godine biti realizovan u saradnji sa EU.

"Efikasno korišćenje resursa, bilo da se tiče vode, energije bilo kojih drugih sirovina. Znači njihovo efikasnije korišćenje upravo donosi kretanju jedne privrede prema zelenoj", navodi Dragoljub Gajić, rukovodilac "Šeme zelenih inovacionih vaučera". 

Savetnik ministra za inovacije i tehnološki razvoj Bojan Lalić rekao je da je vizija kabineta Nenada Popovića uspostavljanje inovativnog eko-sistema u Srbiji.

"Smatramo da je zadatak svih ministarstava da prate liniju inovativnog razvoja i da na njima zasnuju privredu koja mora da bude konkurentna u svakom smislu, a mi smo spremni da uzmemo ulogu koordinatora tih aktivnosti", rekao je Lalić.

Naglasio je da je kabinet ministra bez portfelja Popovića uspeo za samo četiri meseca rada da usmeri aktivnosti prema efektivnoj podršci inovativnom razvoju.

"Ne umanjujemo značaj aktivnosti drugih ministarstava", dodao je Lalić.

On je kazao da je Predlogom budžeta za narednu godinu predviđeno više sredstava za Fond za inovacionu delatnost.

Kako je rekao, cilj vlade je da izbegne stihijsku i populističku promociju inovacijama, kao i da se pruži odgovarajuća pomoć kompanijama, kako bi imali sve više inovativnih proizvoda.

Lalić je dodao da su digitalne inovacije veoma važne i za razvoj preduzetništva u našoj zemlji.

Uslovi za MSP koja žele da se prijave za dobijanje vaučera su: da su proizvodna i zainteresovana za razvoj novih tehnologija u cilju efikasnijeg korišćenja resursa, da su u privatnom i domaćem vlasništvu, zatim da posluju više od dve godine, da su finansijski stabilna i nemaju aktivne sudske sporove, kao i da nisu povezana sa pružaocem usluga.

Mogu se finansirati usluge koje obuhvataju proveru koncepta, razvoj, izradu prototipa, testiranje, sertifikaciju novog proizvoda, usluge ili procesa, zatim inovativno unapređenje postojećeg proizvoda, usluge ili procesa, kao i obuku ili savetovanje u oblasti upravljanja inovacijama i zaštite intelektualne svojine.

Ovaj donatorski program za Srbiju podržava Vlada Austrije. Domaći preduzetnici kažu da imaju projekte za zelene vazučere a najveće interesovnje je za unapređnje enrgetske efikasnosti i prešićavanje otpadnih voda.

"Takođe i tehnološki deo koji optimizuje same procese proizvodnje a do sada nije bilo ni preko jedne druge institucije načina finasiranja takve vrste projekata naročito i sertifikovanje zaštite samih novih proizvoda novih", napominje Gordana Vasiljević iz firme "BETE" u Kruševcu.

"Ovde se više išlo na one tehnologije koje će omogućiti efikasnije korišćenje domaćih resursa, manje zagađenje životne sredine, ono čemu mi težimo na našem putu ka evropskoj zajednici", ukazao je docent na Mašinskom fakultetu u Beogradu Vladimir Jovanović.

I Iz Vlade obećavaju da će u Fondu za inovacionu delatnost opredeliti više sredstava za ovakve projkteke jer su važni za razvoj preduzetništva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво