Ljajić: Tražimo od Prištine ukidanje mere na uvoz brašna

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uložilo je protest Privremenim institucijama samouprave u Prištini zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma i predstavnicima Unmika i zatražilo ukidanje tzv. zaštitne mere od 23. oktobra kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 evra po toni, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

"Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije", upozorio je Ljajić.

Zaštitnu meru kosovske vlasti su, kako je objasnio, uvele jer se "navodno" brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, odnosno cene proizvodnje.

To je, tvrdi Ljajić, potpuno netačno jer je cena brašna koja se izvozi na tržište Makedonije, BiH i Crne Gore gotovo identična i do sada nije bilo prigovora od strane ovih partnera.

"Nema različitih cena za region. Jedinu razliku u ceni kilograma brašna mogu da naprave troškovi prevoza, pa je u tom smislu logično da će brašno biti nešto jeftinije u Prištini, nego, recimo, u Tirani", objasnio je ministar.

Dodao je da se ovde radi o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija.

Taksa od 40 evra po toni je, kako tvrdi Ljajić, taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim.

"Ukoliko se ova mera ne povuče, zatražićemo hitan sastanak Zajedničkog komiteta CEFTA kako bi se ovo pitanje stavilo na dnevni red, a istovremeno ćemo se obratiti i nadležnim telima Evropske komisije", zaključio je ministar.

Iz Privredne komore Srbije kažu da bi distributeri iz centralne Srbije mogli do kraja ove godine da imaju štetu od tri i po miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar