Penzije veće za pet odsto, plate lekara, nastavnika, policije i vojske za 10 odsto

Prosveti, zdravstvu, kulturi, sudstvu i bezbednosnom sektoru plate će biti povećane za 10 odsto, rekla je premijerka Ana Brnabić. Zaposlenima u administraciji plate će biti veće za pet odsto. Penzije će od januara biti povećane za pet odsto i biće isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara.

Ana Brnabić je rekla da će od 1. januara 2018. penzije biti trajno povećane za pet odsto.

Takođe, dodala je, impresivni rezultati omogućili su da se svim penzionerima za mesec dana isplati jednokratna pomoć od 5.000 dinara.

"Nakon neophodnih mera fiskalne konsolidacije 2014. godine, 2015. penzije su povećanje 1,25 odsto, 2016. 1,75 odsto i ovo povećanje od pet odsto znači da će od 1. junara više od 90 odsto penzionera imati veće penzije nego 2014. godine", rekla je premijerka u Kruševcu, gde je predstavila rezultate rada 100 dana Vlade.

Prema njenim rečima, kao rezultat napora Vlade penzioneri sa najnižim primanjima dobiće penzije koje će, istorijski posmatrano, biti najviše.

Plate u javnom sektoru biće povećane za 10 odsto i to:

– Učiteljima, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, vaspitačima, naučnicima;

– Lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima;

– Zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite;

– Sudovima, tužilaštvima i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija;

– Zaposlenima u ustanovama kulture;

– Poreskoj upravi;

– Policiji, vojsci i bezbednosnim službama. 

Zaposleni u administraciji, stručnim službama ministarstava i Skupštini dobiće povećanje plate od pet odsto, rekla je Brnabićeva.

Objasnila je da to znači da će zaposleni u Ministarstvu pravde dobiti povećanje od pet odsto, ali zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od 10 odsto.

"Ovo smo pažljivo odmeravali, da damo pozitivan signal zaposlenima u državnoj administraciji, a da se ne vraćamo na vreme kad je ustvari najbolji posao bio u administraciji, jer onda privreda ne može da napreduje", rekla je Brnabićeva.

Bezbednosnom sektoru plate će biti povećane za 10 odsto zbog, kako je dodala, težine poslova koje obavljaju, odgovornosti koju imaju i uslova u kojima rade. 

Predsednica vlade je dodala da se na osnovu procenta povećanja vidi da su u fokusu vlade obrazovanje, zdravstvo, nauka, kultura, o čemu je, kako je ukazala, govorila i prethodna vlada, ali i ona sama u ekspozeu.

Najavila je da slede dalji reformski koraci u sistemu plata u javnom sektoru, kako bi se obezbedilo odgovarajuće raspolaganje sredstvima, jer je važno da počnemo da nagrađujemo najbolje.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво