Vlada blizu dogovora sa kineskom kompanijom o preuzimanju RTB "Bor"

Predstavnici Vlade Srbije su blizu dogovora sa jednom od najvećih kineskih rudarskih kompanija o preuzimanju borskog Rudarsko-topioničarskog basena.

U Ministarstvu privrede potvrđeno je RTS-u da Vlada sa kineskim kompanijama intenzivno razgovara o rešenju za RTB po modelu sličnom kao za "Železaru Smederevo", koju je kupila kineska kompanija "Hestil".

Ministar privrede Goran Knežević naglašava da se očekuje da profesionalni manadžment bude samo jedan tranzicioni period, dok ne krene proces privatizacije.

"Potrebno je u ovom trenutku da izvršimo rudarsko-geološku analizu polja na kojima se nalazi ruda. To je ostalo jedino sporno u čitavoj stvari. Kada to budemo imali, znaćemo sve parametre i moći ćemo da krenemo u proces privatizacije", istakao je Knežević.

Sa 5.000 zaposlenih borski gigant direktno utiče na privredu zemlje i život istočne Srbije. RTB ima velike prirodne resurse pa stručnjaci ocenjuju da je dobra privatizacija jedino održivo rešnje da se zaustve gubici i tehnološko propadanje.

"Država Srbija ima jasan domaći zadatak, samo se bojim da nije lopta samo na našoj strani, u našem dvorištu. Lopta je na kineskoj strani. Ako bismo imali sreću da se sa Kinezima do kraja godine napravi dobar ugovor kao sa smederevskom Železarom, ja verujem da bi RTB 'Bor' relativno brzo – kroz godinu, ili najkasnije dve postalo jedno vrlo efikasno profitabilno preduzeće", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Potencijalni kineski investitor svakako će imati svoje uslove. Ali treba imati u vidu i da je država otpisom milijardu evra starih dugova i kroz Unapred pripremljni plan reorgnizacije već olakškla rad RTB. Njima je ovogodišnjim budžetom namenjeno dve milijarde dinara.

"Ja se nadam da nećemo ni morati da upotrebimo ta budžetska sredstva. Naravno, nije to što su se oni sada promenili pa odjednom radi sjajno, nego što su sada tržišni uslovi takvi da je cena bakra došla do 6.000 dolara po toni i zbog toga oni ostvaruju dobre rezultate. Oni izmiruju sve svoje prema UPPR-u, pre svega prema EPS-u, prema kreditima i za sada je poslovanje 'Bora' stabilno", ističe ministar Knežević.

Podsećamo, do 2010. dva puta je neuspešno pokušana privatizacije borskog giganta.

Inače, za RTB je u toku javni poziv za izbor upravljačkog menadžmenta koji je otvoren do 28. aprila.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво