Biomasa – isplativa zamena za gas i mazut

Srpske toplane greju uglavnom na gas i mazut, koji su skupi jer se uvoze. Ukoliko dođe do problema u snabdevanju, osam toplana nema alternativu gasu. Nekoliko pilot projekata pokazuje da bi biomasa mogla da bude isplativa zamena i da bi grejanje moglo da bude 10 odsto jeftinije od mazuta.

Prošle godine, smederevska toplana je jednu kotlarnicu sa lož ulja prebacila na biomasu i prepolovila troškove za energente. Konkurisali su za rekonstrukciju još jedne koja će grejati 1.000 stanova.

"Negde za 86 odsto otprilike, prema prvim proračunima smanjili bi emisiju ugljen dioksida, gde bi za 37 odsto uštedeli na nabavci energenata. I očekujem da zajedno sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjem pri Vladi, uđemo u prvih desetak gradova koji će dobiti te kreditne linije", kaže direktor Toplane u Smederevu Vladimir Kulagić.

Za prelazak na biomasu u Programu Ministarstva energetike je 15 toplana. Uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i "KFV banke" u toku je prva faza rekonstrukcije pet daljinskih sistema u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju i Bečeju.

"Kada se obezbedi model finasiranja i kada se završi potrebna dokumentacija, u roku od šest do devet meseci je moguće izgraditi, ugraditi kotao na biomasu i početi sa proizvodnjom. I sa ekonomskog aspekta može da omogući da cena grejanja bude jednaka ili niža od cene grejanja koju mi danas imamo iz mazuta i gasa", kaže Petar Vasiljević, stručnjak za toplotnu energiju.

U okviru drugog projekta, koji podržava Program Ujedinjenih nacija za razvoj, gradi se i šest novih postrojenja na biomasu koja će pored grejanja proizvoditi i struju. U Privrednoj komori Srbije spremna je i elektronska berza ponude i tražnje biomase.

"Očekujemo da će to za koju godinu u punom kapacitetu zaživeti, gde ćemo dakle na jednom mestu imati pregled ponuđača i onih koji traže biomasu i mogućnost da sklope dugoročne ugovore. Najkompleksniji deo je obezebediti sigurno dugoročno snabdevanje biomasom, ne za jednu grejnu sezonu, ne u jednom delu godine nego tokom cele godine. Kapaciteti gde se skladišti ta biomasa takođe moraju da budu značajni", navodi Miloš Banjac iz Ministarstva energetike.

Od svih obnovljivih izvora energije najveće mogućnosti su u biomasi.

Srbija iz obnovljivih izvora obezbeđuje 23 odsto energije, udeo biomase je 10 odsto i taj procent mogao bi da bude duplo veći kada bi se iskoristio potecijal koji zemlja ima u biomasi.

Zbog ledenih dana toplane gotovo ceo decembar i januar grejale su 24 časa i do sada su potrošile za trećinu više skupog gasa i mazuta nego lane. Zbog toga je neophodna alternativa u biomasi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво