Vučić: Srbiji ide dobro, ali smo daleko od nordijskih zemalja

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da smo zahvalni što investitori iz nordijskih zemalja primećuju napredak u našoj zemlji u ekonomskom pogledu i na evropskom putu, da Srbiji ide dobro, ali da je još daleko od nordijskih zemalja.

"Srbiji ide dobro, Srbija radi dobro, to nisu dobre želje, to je stvarnost, znamo da bi moglo da bude još bolje, a pri tome ne sanjam. Mislim da je preterano lepo čuti da ćemo se jednog dana približiti nordijskim zemljama, ali za to je potrebno da prođe još mnogo generacija da im se bar približimo", rekao je Vučić na konferenciji "Nordijski inovativni biznis u Srbiji" u rezidenciji ambasadora Finske.

Dokaz za to da Srbija napreduje je i činjenica da danas sa nordijskim partnerima pričamo o generičkim lekovima, a ne o bankrotstvu, istakao je Vučić.

Premijer je rekao da mu je drago što i strani investitori i ambasador Finske vide da i Srbi mogu da postignu rezultate, i u tom smislu pomenuo da su konsolidovane javne finansije, da Srbija trenutno nema deficit u budžetu, da je deficit konsolidovane države, kako je naveo, četvorostruko manji od očekivanog, te da i dalje napredujemo na svetskoj "Duing biznis listi".

Vučić je naveo i da su nam, takođe, i dalje problem lokalne samouprave.

"One delom loše funkcionišu jer ne postavljaju visoke ciljeve već se bave dnevnom politikom i time kako da zaposle nekoga svoga", naveo je Vučić.

Uz zahvalnost ambasadoru Finske na tome što primećuje napredak Srbije, Vučić je pomenuo da u Srbiji to baš nije praksa, te da se loše ocene Fiskalnog saveta danima "ne skidaju s naslovnih strana", ali da, s druge strane, kada Fiskalni savet kaže da je rezultat izuzetan, "postoji bezmalo zavera ćutanja".

Naše javne finansije su, međutim, stabilne, što, kako je rekao, i za investitore iz nordijskih zemalja predstavlja pozitivan znak, jer neće da dolaze u zemlje koje imaju nesiguran poslovni ambijent.

Vučić je rekao da su vrata njegovog kabineta i svih ljudi u Srbiji otvorena za investitore iz svih zemalja, posebno iz nordijskih, jer njih karakteriše odgovornost, ozbiljnost i posvećenost u radu.

Trgovinska razmena sa nordijskim zemljama raste 

Premijer Srbije je dodao da je za našu zemlju važno da trgovinska razmena sa nordijskim državama raste, da je u prvih pet meseci ove godine to dvocifren procenat, kao i da očekuje veći rast dolaskom novih nordijskih investitora.

U vezi s tim Vučić je dodao da Srbija nije idealna zemlja, jer kao društvo imamo mnogo nedostataka, navodeći kao primer raspravu u Skupštini Srbije prilikom izbora nove vlade, o tome ko je za a ko protiv stranih investicija, ističući da je mislio da je rasprava o tome okončana krajem 18. veka.

Dovođenje stranih investicija, dodao je Vučić, Srbiji će pomoći da povrati preduzetnički duh, radne navike, ali i da se, s obzirom na to da investitori sve više ulažu u centralnu Srbiju, ravnomerno podstiče regionalni razvoj.

Vučić je dodao i da Srbija nema nikakve iluzije koliko zaostaje za nordijskim zemljama, i ostalim zemljama severne i centralne Evrope, ali da svoju šansu vidi u dostizanju pojedinih mediteranskih zemalja EU. 

"Ne kažem da smo na njihovom nivou, ali možemo u narednih deset godina da ih stignemo, pa čak i prestignemo. To je moja želja, jer mislim da je Srbija pokazala da se u nečemu razlikuje od mnogo zemalja, pa i nekih iz EU, koje ni danas nisu u stanju da se izbore sa deficitom", rekao je Vučić.

Vučić je poručio i da se kompetitivnost može postići samo većim radom i naporima, a da su priče o blagostanju kada se radi po šest sati četiri dana nedeljno – "bajke za malu decu".

"Svidelo se to nekome ili ne, to je tako", rekao je Vučić.

Kada je reč o inovativnim tehnologijama, Srbija je spremna da uradi mnogo toga kako bi se unapredio poslovni ambijent, dodao je Vučić, konstatujući da nam nedostaje znanje.

"Znamo da smo prilično daleko, i da nam je potrebno još mnogo znanja, i upravo zato govorimo da su promene u obrazovnom sistemu ključ uspeha", rekao je Vučić. 

On je dodao da Srbija ima problema i sa inovativnim lekovima i generičkim receptima, da je potrebno uraditi mnogo toga, ali da to nije lako u periodu fiskalne konsolidacije.

"Negde moramo da vagamo i biramo trenutak u kojem nešto ili određene stvari moramo da preduzmemo", rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da su to stvari koje su pred nama, ali da, ukoliko smo došli dotle da ne pričamo više o bankrotstvu, već o generičkim i inovativnim lekovima, ipak smo napredovali i situacija u Srbiji je ipak drugačija.

On je istakao da je zahvalan na tome što Srbija ima bilateralno dobre odnose sa nordijskim zemljama, i što je imao čast da poseti veći deo tih država, kao i da u našoj zemlji ugosti njihove zvaničnike.

Prema njegovim rečima, kada je reč o regionu, uvek će postojati primedbe, ali je naglasio da će Srbija nastaviti i u budućnosti da gleda da se, "ako ne uvek najodgovornije ponaša, onda da se ponaša najmanje neodgovorno". 

"To mogu da obećam, jer mi želimo auto-put Beograd–Niš–Priština–Drač do 2020. Hoćemo da investiramo tamo na obali, njihove investitore da vidimo u našoj zemlji, da imamo najbolje odnose i sa BiH, sa Crnom Gorom, sa Makedonijom... Sa Hrvatskom menjamo odnos našeg izvoza i uvoza, sve više ide nama u korist, i zato nama najviše odgovaraju dobri i stabilni regionalni odnosi i na tome ćemo raditi i ubuduće", zaključio je Vučić.

"Ako trčimo sprint, možda ćemo stići zemlje centralne Evrope"

Samo ubrzanim napretkom možemo da stignemo standard zemalja centralne Evrope, za šta će nam biti potrebne decenije, dok u pristizanju nordijskih zemalja možemo samo da se potrudimo da u narednom periodu smanjimo ogromnu razliku između njih i nas, poručio je posle sastanka premijer Vučić.

"Srbija danas bira svoju budućnost, u narednih 20, 30, 50 godina, kom delu sveta i Evrope želi da pripada, da li želimo da čekamo, da se oslanjamo na socijalnu pomoć, ili ćemo se svojim radom približiti zemljama centralne Evrope, a da jednog dana, posle mnogo godina zaostajanja za severnoevropskim zemljama, tu razliku u razvoju počnemo da smanjujemo", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nam je u ostvarivanju prosečne stope rasta veće od tri odsto potrebna podrška svih nordijskih zemalja, pre svega u prenošenju znanja, učenju radnih navika.

Zato su vaši investitori dobrodošli, poručio je Vučić i dodao da će Srbija u narednom periodu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, raditi na nacrtu zakona o elektronskom poslovanju i elektronskim komunikacijama.

"Naučićemo nešto o e-vladi, olakšavanju elektronskog potpisa...", rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da se ipak menjamo jer smo posle 25 godina uspeli da u Srbiju dovedemo "Ikeu", istina, kako je rekao, to je naša sramota što je toliko trajalo, kao i to što će "Lidl" doći tek 2018, a pre 20 godina je bio u zemljama od kojih smo mi nekada davno bili napredniji.

"Zato samo ubrzanim napretkom možemo da se približimo standardu ne nordijskih zemalja, one su daleko ispred nas, ali da zemljama centralne Evrope. Biće potrebno nekoliko decenija, ali ako budemo trčali sprint, uspećemo", zaključio je Vučić.

Investitori traže efikasniju primenu propisa po kojima im se vraća deo poreza ako daju donacije.

Direktor kompanije "Ikea" za Jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić kaže da platforma postoji.

"Dajte priliku da se povećaju donacije, ali da to bude na efikasan način da bi kompanije mogle da imaju neke dobrobiti od toga", rekao je Lalić.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво