Grčić: Reorganizacija EPS-a teče po planu, dobit 13,6 milijardi

Finansijsko poslovanje Elektroprivrede Srbije (EPS) je veoma stabilno, u prvom kvartalu je ostvarena dobit od 13,6 milijardi dinara, a reorganizacija firme teče po planu u skladu sa merama Vlade Srbije, izjavio je Milorad Grčić, vršilac dužnosti direktora EPS-a.

Komentarišući izjavu direktora Svetske banke u Srbiji Tonija Verheijena, koji je doveo u pitanje finansijsku održivost EPS-a ukoliko ne bude smanjen broj zaposlenih i sprovedena finansijska konsolidacija kompanije, Grčić je naveo da "očigledno postoji neki nesporazum" između analiza Svetske banke i analiza stručnjaka zaposlenih u EPS-u.

"Naša pretpostavka je, kada smo pravili analizu podataka Svetske banke koju su oni izneli vezano za EPS, da najverovatnije Svetska banka nije imala sve relevantne podatke. Upravo pokušavamo da napravimo kontakt i da zajedno sa Svetskom bankom napravimo ponovo sveobuhvatnu analizu poslovanja EPS-a", ističe Grčić.

Dodaje da u dogovoru sa Svetskom bankom i u skladu sa svim merama Vlade i prethodnog rukovodstva EPS-a rukovodstvo firme nastavlja reorganizaciju.

"Završili smo sistematizaciju, otkočili pregovore sa sindikatom, izrađujemo metodologiju koja je pri kraju i smatramo da na taj način trasiramo put efikasnijem poslovanju EPS-a, boljoj organizaciji", kaže Grčić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno to da se radi na smanjenju gubitaka i na smanjenju krađa, a neke primere su izneli i Svetskoj banci.

"Smatram da ćemo imati mnogo bolje rezultate kada je reč o naplati električne energije i o smanjenju gubitaka, nego što je Svetska banka to očekivala od nas u svojoj projekciji", ocenjuje Grčić.

Takođe, napominje da je jedna od mera za smanjenje gubitaka i mera štednje unifikacija auto-parka.

"Imamo plan, zahvaljujući sistematizaciji i našem sagledavanju organizacije proizvodnje u svim ograncima, na koji način ćemo da smanjimo broj zaposlenih za 1.000 u toku 2016. godine", kaže Grčić.

Podvlači da "nijednog trenutka ne pominje otpuštanje, već smanjenje broja radnika", kao i da će i to dati određeni efikasan rezultat.

Kako naglašava, u EPS-u je mnogo veći problem to što su radnici nepravilno i loše raspoređeni nego višak radnika.

"U ovom momentu smo taj plan za 2016. godinu trasirali i tu neće biti nikakvih problema. Sve su ovo dokazi da EPS nema u ovom momentu nikakav problem, da EPS ima budućnost i da je EPS firma koja posluje pozitivno", zaključio je Grčić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво