Vujović: Budžet za 2016. dobar za izlazak na put rasta i boljitka

Budžet za 2016. godinu je dobar način da Srbija izađe iz 20 godina duge tranzicije, kaže za RTS ministar finansija Dušan Vujović. Dodaje da će uštede biti ostvarene povećanjem akciza, ali i racionalizacijom u javnom sektoru. Telekom neće izbeći restrukturiranje, kaže Vujović.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dušan Vujović je rekao da je danas usvojeni budžet za 2016. godinu zasnovan na realnim projekcijama, gde će društveni proizvod u narednoj godini porasti za 1,75 odsto.

"To znači da će se u velikom delu privrede, a pogotovo u privatnom sektoru, povećati plate, a samim tim i potrošnje. Povećanje od 1,75 odsto je duplo više nego ove godine, to je izlazak iz negativne stope rasta", napomenuo je Vujović.

Ministar je podsetio da je to drugi budžet u programu trogodišnjih reformi, podržanim od strane MMF-a i javnost u Srbiji i svetu.

"Ovo je dobar put za Srbiju da izađe iz 20 godina duge tranzicije, iz 20 godina pokušaja da izvršimo reforme, izađemo na čist put ekonomskog razvoja, rasta i boljitka", naglasio je ministar finansija.

Kada je reč o povećanju plata i penzija u januaru, Vujović je rekao da je i prvobitni dogovor bio da se podeli ono što je ostvareno.

"Ovo povećanje je priznanje za ono što smo ostvarili reformama i u narednim godinama ćemo ostvarivati onoliko koliko možemo sebi da priuštimo. Ovaj budžet je tesan i konzervativno planiran na strani prihoda, pošto i mi i MMF ne želimo da idemo više od onoga što je realno", ukazao je Vujović.

Ministar je rekao da smanjenje deficita za 0,75 odsto znači da je plan da se smanji strukturni deficit.

"Mi smo već u prvoj godini ostvarili 2,54 odsto smanjenja tog deficita. Taj deficit se ne vidi u publikacijama koje dnevno publikujemo. To je deficit na strani trajnih prihoda i trajnih rashoda. Taj deficit je bio rezultat recesije tokom 2008. i 2012. godine", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, prostor za uštede je u strukturnim merama prihoda, ma kolike one bile male.

"Mi nećemo povećavati ukupno poresko opterećenje za privredu, za stanovništvo, ali ćemo strukturnim merama kao što su akcize, smanjivanje subvencija koje nisu opravdane povećavati taj prostor", istakao je Vujović i dodao da je racionalizacija u javnom sektoru drugi izvor.

Kako je rekao, za otpremnine je planirano 15 milijardi a planirano je više nego dovoljno sredstava da svi oni koji žele da odu, imaju pravo na otpremnine.

"Cilj je da oni koji žele da odu u penziju, dobiju otpremninu i da imamo mlađe, stručnije ljude, da narod manje plaća usluge koje država pruža u obrazovanju, zdravstvu...", naglasio je Vujović.

Govoreći o zamerkama Fiskalnog saveta upućenih na račun subvencija, koje će sada biti javne, ministar je dodao da je Savet imao samo sugestiju.

"I inače postoje podaci koji se objavljuju, garancije koje se nalaze između planiranog deficita i fiskalnog deficita. Između ta dva deficita je oko 33 milijarde koje se odnosi na aktivirane garancije koje su potpisivane godinama pre", dodao je Vujović.

Prema njegovim rečima, te garancije koje se odnose na Srbijagas, bivši JAT. 

U Skupštini se jedna od najžešćih rasprava vodila o budžetu za AP Vojvodinu, kojoj po Ustavu pripada sedam odsto novca iz republičkog budžeta. Ministar je rekao da će Vojvodina, zapravo, dobiti 8,39 odsto u transferima.

"Opozicija to ne želi da vidi. Vrlo je jednostavno - svi transferi koji pripadaju opštinama na teritoriji AP Vojvodine, svi prihodi koje AP dobija za namirivanje plata, novac za pruge i mostove, sve to ide u budžet AP Vojvodine", ističe Vujović.

Kada je reč o odustajanju od prodaje Telekoma, ministar je ponovio da bi transakcija bila realizovana da je cena bila bolja i da je bila iznad limita koji je vlada postavila kao racionalnan ekonomski cilj.

"Plan B za Telekom je da neće izbeći restrukturiranje, unapređenje efikasnosti, boljeg menadžmenta, boljeg širenja, praćenja tehnologija u svetu traženje boljeg mesta na Balkanu", istakao je Vujović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво