Читај ми!

Banatski dvor sa milijardu kubika postaje regionalni centar

Jedan od konkretnih rezultata posete srpskog premijera Moskvi je dogovor o proširenju skladišta gasa Banatski dvor. Imajući u vidu da je Rusija obustavila "Južni tok" i da je gradnja drugih gasovoda još neizvesna, povećanje skladišnih kapaciteta Srbiji donosi sigurnost u snabdevanju gasom. Ni "Srbijagas" ni država neće se zaduživati.

Postojeće skladište u Bantskom dvoru prima 450 miliona kubnih metra gasa, a kada se proširi dostići će milijardu kubika. Gasa će biti ne samo za domaće potrebe, pošto se računa da skladište postane regionalni snabdevač.

"Kada pogledate koliki će to biti kapaciteti, to će biti skoro jednogodišnja potrošnja sadašnje potrošnje u Srbiji, tako da će to biti dobri kapaciteti. Smatram da će u tim skladištima i neko drugi moći da skladišti gas", kaže Vojislav Veletić, predsednik Udruženja za gas.

Vuletić smatra da će u tim skladištima i neko drugi moći da skladišti gas. 

"Proširenje skladišta Banatski dvor zapravo je nešto o čemu se u Srbiji priča 30 godina i dobro je što je konačno krenula ozbiljnija priča. Nadam se da će to biti završeno pre nego što Rusi prestanu da transportuju gas preko Ukrajine. To će obezbediti ne samo energetsku sigurnost Srbiji već i mogućnost da naša zemlja i 'Srbijagas' taj gas mogu da ponude regionu, odnosno izvoz tog energenta pre svega u zimskim mesecima, kad gasa nema dovoljno u Evropi", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

U zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću "Banatski Dvor" kažu da novca za gradnju ima i da se ni "Srbijagas" ni država neće zaduživati.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da za drugu fazu Banatskog dvora nisu potrebne nikakve državne garancije i nikakav dodatni novac, jer oni mogu sami sebe da isfinasiraju. 

"Kompletan projekat Banatskog dvora sa svim kompresorima je negde oko 70 miliona evra, a dobit koju imamo je vrlo velika", kaže Bajatović.

Posle potpisivanja memoranduma za proširenje Banatskog dvora, "Srbijagas" i "Gasprom" najavljuju iduće godine razmatranje i mogućnosti gradnje skladišta u Itebeju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво