Читај ми!

Srbija izvozi oružje u 60 zemalja, koji su joj aduti

Vlada bi uskoro trebalo da razmatra novi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji će omogućiti strane investicije u tom sektoru. Trenutno se izvozi roba u više od 60 zemalja. Polovinu ukupnog izvoza ostvaruje "Prvi partizan" u Užicu.

Srpske fabrike naoružanja i vojne opreme od prošle godine redovno plaćaju porez, a stare poreske dugove država će rešiti kroz konverziju duga u državni kapital.

Čak 98 odsto proizvodnje užičke fabrike municije "Prvi partizan" se izvozi, a polovina izvoza odlazi na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

"Pored tri najveće američke firme 'Federal', 'Remington' i 'Vinčester', mi smo upali u grupu kao četvrti, jedina strana firma na američkom tržištu koja se može pohvaliti dobrim plasmanom i dobrim kvalitetom", kaže direktor marketinga "Prvog partizana" Slobodan Stanić.

I druge fabrike više od 90 odsto proizvoda rade za svetsko tržište. U 2012. godini ugovoreno je 460 miliona dolara izvoza, a prošle godine 755 miliona dolara.

"Najveći spoljnotrgovinski partner, odnosno uvoznik robe namenske industrije, jesu Sjedinjene Države, tradicionalno iz godine u godinu, zatim je tu Kenija, Bangladeš, Irak, Alžir", ukazao je državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević i dodao da se najviše izvozi municija malih, srednjih i velikih kalibara.

Pored municije, izvozni aduti su haubica "nora", raketni sistem "bumbar", školski avion "lasta", bespilotne letelice "vrabac" i "pegaz". Jedan od ambicioznijih je ugovor sa Emiratima, vredan 200 miliona evra o razvoju i proizvodnji rakete "alas".

"'Alas' je u završnoj fazi, izvršena su probna gađanja prošle nedelje, prikazali smo to našim partnerima iz Emirata i polako idemo ka privođenju tog projekta kraju", rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

S druge strane, fabrike namenske industrije opterećuju nagomilani poreski dugovi. Na listi najvećih dužnika su kragujevačka "Zastava oružje" i valjevski "Krušik".

"Ministarstvo odbrane radi intenzivno, zajedno sa fabrikama namenske, na tome da se izvrši konverzija tog starog duga u kapital Republike Srbije u tim preduzećima i da onda možemo da ih oslobodimo tih dugova i da krenu dalje da pozitivno posluju", rekao je ministar Gašić.

General-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, kaže da je na dnevnom redu novi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji će omogućiti ambijent da se pojave strane direktne investicije u sektor namenske industrije, kako bi postojeća preduzeća mogla da nađu zainteresovane partnere za osnivanje zajedničkih preduzeća u Srbiji, a gde bi strani partner mogao da bude većinski vlasnik što sada nije dozvoljeno.

Za preduzeća vojne industrije, koja su u većinskom državnom vlasništvu, novi zakon predviđa mogućnost privatizacije dela tih kompanija i to do 49 odsto kapitala.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво