Читај ми!

Kada jeftina hrana postane preskupa za privredu

Kriza u Ukrajini brine i srpske stočare. Zbog smanjene tražnje, evropski viškovi se slivaju u srpske prodavnice, što odgovara potrošačima, ali uništava proizvođače. Neki već protestuju i prete blokadom puteva. Ministarstvo poljoprivrede traži rešenje.

Ivan Mirković iz sela Tabanovići kod Šapca gaji svinje godinama, od toga živi, ali sada ga muči neizvesnost – kome će i po kojoj ceni da ih proda.

"Mene košta oko 170 dinara kilogram, na svakom krmetu gubimo po 4.000-5.000. I 2007. kad smo blokirali mostove bila je bolje situacija, gorivo je bilo jeftinije, repromaterijal, a cena je bila viša nego sada. Ovo je katastrofa, tragedija i ovako više neće moći, ja rešavam da smanjujem", kaže Mirković.

Stočari od Vlade traže hitan otkup mesa, mleka i tovljenika, zabranu uvoz mleka, mesa i žive stoke i izmenu pravilnika o prometu i korišćenju žive stoke i mesa.

Samo u Mačvi je, prema nekim procenama, oko 50.000 tovljenika koji čekaju kupca.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da postoji deo radne grupe koji se bavi procenama potrebnih sredstava za otkup svinja koje Direkcija za robne rezerve u ovom trenutku može da otkupi.

"Naravno, mogući način isplate – jedna od metoda, varijanta je i da se za otkupljene tovne svinje obezbedi merkantilni kukuruz", navela je ministarka.

Stočari čekaju konkretniju ponudu.

"To su priče za televiziju, od toga nema ništa, daj bože da bude nešto, ali meni trebaju pare", rekao je Mirković.

Stručnjake raduje vest da se od 15. marta vraćaju zaštitne carine na uvoz prasadi. Ali, upozoravaju da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne menja bez debelog obrazloženja.

Agrarni analitičar Milan Prostran rekao je da se ubuduće moraju praviti dugoročni, kvalitetni ugovori kao jedino rešenje između proizvođa i klaničara.

"Mora se više uraditi i na stvaranju zadruga koje bi primarno štitile proizvođače", naveo je Prostran.

Da bi srpski farmer bio produktivan kao evropski, trebaju mu i evropski uslovi.

"Sa kamatnim stopama čak i regresiranim 7-8 odsto, mi ne možemo na zelenu granu sa evropskim farmerima koji uživaju kredite 1-2 posto za kratkoročne kredite i 0,05 za dugoročne", naveo je Prostran.

Srbija je živela od debelih svinja, debelih volova i suvih šljiva. Sada stočari čekaju da vide za koga će se država zauzeti – za potrošače kojima niska cena mesa i mleka odgovara ili za domaće proizvođače koji prete da će isprazniti štale.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво