Читај ми!

"Srbija pokazala posvećenost reformama"

Vlasti u Srbiji pokazale su veliku posvećenost sprovođenju reformi primenom važnih mera i pre no što je MMF odobrio aranžman iz predostrožnosti, ocenili su stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Daehaeng Kim i šef misije Zuzana Murgasova.

Predstavnik MMF-a u Srbiji rekao je za magazin IMF Survey da su vlasti su veoma posvećene predložnim reformama koje podržava parlamentarna većina.

"Već su pokazale posvećenost uvođenjem mnogih važnih mera prošle godine, uključujući amandmane na Zakon o radu, sveobuhvatne reforme penzionog sistema i početak procesa privatizacije", istakao je Kim, prenosi Beta.

Na pitanje šta će sada biti drugačije nego kada je poslednji aranžman sa MMF-om iz 2011. zamrznut posle nekoliko meseci, Kim je rekao da je poslednjih godina izgrađena šira društvena i politička podrška sveobuhvatnim reformama jer su političari i građani shvatili da su one neophodne za stabilan razvoj zemlje.

"Reforme su očigledno veoma teške i politički i društveno, ali ipak su počele da se sprovode znatno pre početka aranžmana sa MMF-om", rekao je Kim.

Drugi podsticaj reformama, prema njegovoj oceni, dalo je otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Šef Misije MMF-a Zuzana Murgasova je za isti  magazin rekla da je fiskalna konsolidacija koju predviđa aranžman sa MMF-om neophodna za makroekonomsku stabilnost Srbije, za održivi razvoj i za otvaranje radnih mesta.

Na pitanje  zašto se takva mera, zasnovana na smanjenju rashoda, predlaže Srbiji kada se oštra štednja kritikuje širom Evrope, Murgasova je odgovorila da bi posledice "fiskalnog stezanja na razvoj trebalo da delom budu ublažene labavijom monetarnom politikom".

"Javni dug Srbije je rastao velikom brzinom do veoma visokog nivoa. Smanjenje duga je prioritet, tako da su snažne akcije potrebne od samog početka", rekla je Murgasova.

Istakla je da su tri glavna stuba aranžmana: finansijska konsolidacija, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i sprovođenje sveobuhvatnih strukturalnih reformi koje će podstaći rast zaposlenosti i održivi razvoj.

Konsolidacija, dodala je je Murgasova, zasnovana je na smanjenju javnih troškova i davanja pomoći državnim kompanijama.

"Neke od glavnih mera koje se odnose na penzije i plate u javnom sektoru, već su sprovedene 2014. ili su predviđene budžetom za 2015, što pokazuje posvećenost srpskih vlasti aranžmanu", rekla je šefica Misije MMF-a.

Murgasova ističe da su u okviru strukturalnih reformi srednjoročni prioriteti otvaranje radnih mesta, unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti i reforma državnih preduzeća.

Kim je napomenuo da su ciljevi trogodišnjeg aranžmana, u iznosu od oko 1,2 milijardu evra, koji je bord direktora MMF-a odobrio 23. februara, sprečavanje budućih kriza i izgradnja osnove zdrave ekonomije.

Aranžman s MMF-om poboljšaće i kredibilitet ekonomske politike Srbije što će pomoći da se privuku investicije i smanji nezaposlenost, ocenio je Kim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво