Читај ми!

Pruga do Budimpešte za dve godine

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović očekuje da bude potpisan dokument o modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta, koji će predvideti rok od tri meseca za pravljenje studije izvodljivosti i dve do dve i po godine za izvođenje radova. Srbija je propustila mnoge vozove, nemamo šta da čekamo, poručuje premijer Vučić.

Zorana Mihajlović kaže da je pruga Beograd–Budimpešta važan projekat za Srbiju, jer nije samo reč o mogućnosti da se preko Srbije povežu Istok i Zapad, već da se preko Srbije ulazi u EU, javlja Tanjug.

Mihajlovićeva je rekla da će o tom projektu u sredu razgovarati premijeri Kine, Mađarske i Srbije, Li Kećang, Viktor Orban i Aleksandar Vučić, nakon čega će biti potpisan dokument o relizaciji tog projekta.

Premijer Kine Li Kećang je u autorskom tekstu za Tanjug naveo da je izgradnja kopneno-pomorske ekspresne linije između Kine i Evrope postala najznačajnija stavka za saradnju na velikim projektima između Kine i 16 evropskih zemalja.

Incijativa "Pojas i put" koju je Kina preduzela ima za cilj saradnju sa drugim zemljama kako bi se taj san ostvario. "Severni put", zahvaljujući redovnim vozovima između Kine i Evrope, mogao bi da postane nova glavna saobraćajnica za transport i logistiku protežući se do zapadne Evrope preko centralne i istočne Evrope.

Baziran u grčkoj luci Pirej i železničkoj pruzi Beograd–Budimpešta, "Južni put" bi mogao da bude kopneno-pomorska ekspresna linija između Kine i Evrope, kaže Li.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je za Tanjug naveo da je za realizaciju strateške vizije Srbije kao privrednog, saobraćajnog i kulturnog raskršća jugoistočne Evrope i mosta Istoka i Zapada u 21. veku, od ogromnog značaja izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta.

"Srbija je propustila mnoge vozove u prošlosti i mi više nemamo vremena za čekanje, niti imamo decenije za realizaciju ove evropske saobraćajnice. U kineskoj strani osećamo da imamo moćnog i pouzdanog partnera, sa kojim našu viziju možemo brzo i odlučno da sprovedemo u delo", navodi premijer Vučić.

Izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta će se najverovatnije, kako je ranije najavljeno, graditi koncesijom ili putem javno-privatnog partnerstva.

Tri do četiri sata do Budimpešte 

Vozom do Budimpešte je sada potrebno između sedam i osam sati, a modernizacijom bi to bilo tri do četiri sata, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pruga Beograd–Budimpešta je na trasi železničkog Koridora 10 i bila bi od velike koristi za ceo region, jer bi ubrzala transport ljudi i robe ka centralnoj i zapadnoj Evropi.

Taj krak Koridora 10 je dugačak 350 kilometara, od čega u Srbiji skoro 200 kilometara.

Prema nekim ranijim procenama, izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte koštala bi između 1,5 milijardi do dve milijarde evra.

Stručnjaci su ranije rekli Tanjugu da će izgradnjom brze pruge od Beograda do Budimpešte početi nova era železničkog saobraćaja i razvoja Srbije, kao i da će naša zemlja tim projektom uhvatiti korak sa naprednim zemljama Evrope i sveta.

U periodu od 27. aprila ove godine do 3. decembra iz Pireja su preko srpskih pruga saobraćala 52 voza sa oko 1.500 kontejnera.

U svetu brzih pruga vozovi moraju da se kreću brzinom od najmanje 200 kilometara na sat. U Kini planiraju da do kraja 2015. koriste čak 120.000 kilometara pruge, uključujući 40.000 kilometara superbrzih pruga.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво