Regionalne razlike prepreka privrednom rastu

Srbija spada u evropske zemlje sa najvećim regionalnim razlikama, a one se od 2000. godine sve više povećavaju, ocenjeno je na Međunarodnom naučnom skupu o regionalnom razvoju, održanom u Beogradu.

Velike regionalne razlike predstavljaju ograničavajući faktor privrednog rasta zemlje, a kako je rečeno, najrazvijeniji region u Srbiji je Beograd, a najnerazvijeniji južna i istočna Srbija.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je na skupu da će se u prvoj polovini 2015. godine raditi na izmenama Zakona o regionalnom razvoju Srbije, u kome će se naći nova rešenja za regionalni razvoj, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, biće pripremljen i strateški razvojni dokument za period od 2015. do 2020. koji treba da obuhvati državne ciljeve, regionalne prioritete i pruži dobar okvir za institucionalno organizovanje regiona.

Sertić je dodao da Agencija za regionalni razvoj u saradnji s lokalnim samoupravama radi na pripremi šest projekata, ukupne vrednosti od oko 50 miliona evra, koji bi trebali da budu spremni do polovine 2015. godine.

Projekti obuhvataju oblasti turizma, industrijalizacije, regionalnog razvoja i podrške malim i srednjim preduzećima.

Ministar privrede je istakao da će će se u narednoj godini utvrditi i nove metodologije za merenje stepena razvijenosti područja.

"Ministarstvo privrede će nastaviti da podržava različite programe infrastrukturne podrške. Bez obzira na budžet koji će 2015. biti manji nego prethodne godine, deo sredstava smo planirali za nastavak regionalnih projekata podrške, razvoju industrijskih zona", rekao je Sertić.

Osnovni cilj regionalnog razvoja, donošenja zakona i ostalih mera je povećanje zapošljavanja i kvalitetnije i efiksnije rešavanje nasleđenih problema, istakao je ministar.

Dvodnevni međunarodni naučni skup orgaznizuju Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Beogradska bankarska akademija uz podršku Ministarstva privrede.

Na skupu će predavači predstaviti radove iz oblasti regionalnog razvoja, a gosti iz inostranstva - Mađarske, Rusije, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Italije, predstaviće iskustva uspešne primene mehanizama regionalne politike ili revitalizacije nekog lokaliteta iz svojih zemalja.

Cilj konferencije je da se pokrenu razvojni projekti, kako bi se povećala konkurentnost opština, regiona i države.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво