Читај ми!

Poreska uprava "pala" na ispitu privrednika

Poreska uprava Srbije prednjači na listi državnih institucija koje su dobile loše ocene menadžera. Lokalnim samoupravama zamera se da imaju previše zaposlenih koji se ne razumeju u posao. Na "crnoj listi" nalazi se i nekoliko ministarstava.

Anketirani menadžeri 112 preduzeća u Srbiji su Poreskoj upravi zamerili neorganizovanost, sporost, nedostatak elektronske komunikacije, nedovoljno obučene kadrove i tretiranje privrednika koji plaćaju poreze na nedoličan način, saopštila je nevladina organizacija "Mreža za poslovnu politiku", prenosi Beta.

"Lokalnim samoupravama je zamereno da imaju previše zaposlenih koji često komplikuju i ne razumeju se najbolje u svoj posao, nedostatak elektronske komunikacije, nepotrebne takse i naknade koje služe da se izvuče novac iz privrede, zatim da imaju komplikovane procedure i predugačke obrasce i da je očigledna korupcija u oblasti građevinskog zemljišta i kod drugih usluga", navodi se u saopštenju "Mreže za poslovnu politiku".

Ministarstvo finansija su privrednici loše ocenili zbog toga što su, kako je istaknuto, finansijski zakoni komplikovani, nedorečeni, međusobno neusklađeni sa drugim privrednim zakonima, pa je potrebno stalno tražiti mišljenja koja koštaju po 11.000 dinara, a pritom nisu pravno obavezujuća za sudove.

Privrednici smatraju da su opterećenja zarada i poreski sistem takvi da onemogućavaju dugoročno razvoj privrede i otvaranje novih firmi i radnih mesta.

Republički katastar nepokretnosti ocenjen je kao "leglo korupcije, sporosti i samovolje".

Privrednici u proseku čekaju mesecima da dobiju određene dokumente, a znatan broj njih je naveo da su zbog te institucije odustali od određene investicije ili proširenja posla.

Na "crnoj" listi se našlo i nekoliko ministarstava kojima se prebacuje sporost u reformama, a menadžeri navode kao primer Ministarstvo prosvete, Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo finansija, ili nedovoljna borba protiv korupcije i sive ekonomije na terenu – Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo finansija i MUP.

Od 32 institucije koje su ocenjivali menadžeri, više pozitivnih nego negativnih ocena dobili su samo Agencija za privredne registre, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Zaštitnik građana, Savet za borbu protiv korupcije i Poverenik za informacije od javnog značaja.

Privrednici ističu da zaposleni u tim institucijama rade savesno i odgovorno i da imaju dobru komunikaciju sa privredom.

U anketi "Mreže za poslovnu politiku", sprovedenu u julu i avgustu ove godine, učestvovali su privrednici iz Beograda, Novog Sada, Subotice i Šapca.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво