Читај ми!

Centrogas gradi Južni tok kroz Srbiju

Kompanije "Južni tok Srbija" i "Centrogas" iz Rusije potpisale su Ugovor o izgradnji deonice magistralnog gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, vredan oko 2,1 milijardu evra. "Centrogas" je pobedio na tenderu koji je kompanija "Južni tok Srbija" raspisala za izvođača radova na srpskoj deonici gasovoda.

Ugovor su potpisali direktori "Južnog toka Srbija" Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, sa generalnim direktorom "Centrogasa" Stanislavom Anikejevom, a posle potpisivanja su poručili da je ovo istorijski dan za srpsku energetiku.  

"Centrogas" je "Gaspromova" ćerka kompanija i gradiće 420 kilometara "Južnog toka" kroz Srbiju. Sav finansijski rizik izgradnje prema Ugovoru snosi kompanija "Gasprom".

"Mi ga ovde prepoznajemo kao ključ u ruke, što znači da će sav rizik za izgradnju 'Južnog toka' snositi naši prijatelji iz Rusije", rekao je Dušan Bajatović.

On ističe da novac daje "Gasprom", što u praksi znači da će sav finansijski rizik snositi ta kompanija.

"Bez obzira na to što ruska strana snosi sve rizike i daje novac, neće biti nikakvih promena u upravljačkim pravima srpske strane u kompaniji", rekao je Bajatović.

"Ugovor označava kraj dvogodišnjeg rada i "Srbijagas" i "Gasprom" učiniće sve da Srbija postane gasno čvorište. Izabrali smo kompaniju koja može najkvalitetnije da radi ovaj posao jer ima 40 godina iskustva na gradnji gasovoda", rekao je Aleksandar Siromjatin.

Prema njegovim rečima, prvi gas će, prema planu, poteći do kraja 2016. godine.

Narednih nedelja počeće veliki poslovi, nabavka opreme, tenderi za cevi. Ali najvažnije je što se izvođač radova ugovorom obavezao da će u izgradnji angažovati srpska preduzeća.

"Učinićemo sve da maksimalno poštujemo rokove koje je naručilac radova postavio. Računamo da će srpske kompanije, posebno građevinske, koje su priznate u toj oblasti, učestvovati u izgradnji 'Južnog toka'", rekao je Stanislav Anikijev, direktor "Centrogasa".

Za "Južni tok" kroz Srbiju već je urađen idejni projekat, imaju i lokacijsku dozvolu, a sledi pribavljanje građevinske dozvole za celu trasu.

Otkup zemljišta je počeo i obećavaju da će novac biti isplaćen svim građanima kroz čija imanja gasovod bude prolazio.

Bajatović je posle ceremonije potpisivanja ugovora posebno zahvalio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji su, kako je rekao, pomogli da se reše neka otvorena pitanja, što je omogućilo potpisivanje tog ugovora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво