Читај ми!

(Ne)domaćinsko korišćenje imovine Fonda PIO

Unija poslodavaca tužila Fond PIO Upravnom sudu zbog legalizacije nenamenskog raspolaganja imovinom. Kažu da prekobrojne kvadrate bez naknade koristi i PUPS. U Fondu tvrde da ni sa jednom partijom nemaju takav ugovor i da je pozadina svega to što za predsednika Upravnog odbora Fonda, nedavno, nije izabran kandidat Unije poslodavaca.

Zbog Pravilnika Fonda PIO, koji prvi put reguliše uslove izdavanja prekobrojnih kvadrata, Unija poslodavaca tužila je Fond Upravnom sudu zbog, kako kažu, legalizacije nenamenskog raspolaganja imovinom.

Iz Unije poslodavaca podsećaju da je na nedomaćinsko raspolaganje imovinom Fonda ukazao i državni revizor. Nije u redu, kažu, ni da penzionerska udruženja besplatno koriste kvadrate Fonda, uz mogućnost da ih izdaju drugima uz naknadu, kako Pravilnik sada predviđa.

"Unija poslodavaca želi promene u Fondu PIO koje će sigurno doći, međutim, postoje i oni drugi koji to ne žele i koji iz tog razloga nisu dozvolili da predsednik Upravnog odbora bude iz redova poslodavaca", kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Iz Fonda odgovaraju: predsednik Upravnog odbora izabran je većinom glasova, a Uniji poslodavaca zameraju to što na problem korišćenja imovine ukazuju sada, iako su već deset godina u Upravnom odboru Fonda.

"Pravilnikom je prvi put od postojanja Fonda uređeno korišćenje imovine, i to na isti način, po pravilima i procedurama kao što država uređuje raspolaganje javnom svojinom. Na sednici Upravnog odbora, predstavnici UPS su glasali protiv usvajanja Pravilnika, ali i protiv svih tačaka dnevnog reda, čak i za tačke koje su bile direktno izvršenje preporuka DRI, što je zakonska obaveza Fonda", navodi se u saopštenju.

Jedna od odluka Upravnog odbora jeste i primena preporuke revizora kojom se plate u Fondu u proseku smanjuju za 30 odsto, zbog čega su zaposleni danas nakratko štrajkovali. Njih ne zanima Pravilnik o izdavanju kvadrata.

Pre četiri decenije, Fond je penzionerskim udruženjima ustupio oko 15.000 kvadratnih metara širom Srbije. U Savezu penzionera objašnjavaju zašto je PUPS ostao u nekim prostorijama.

"Mi smo stvorili partiju zbog toga što su bile ugrožene penzije i ostalo, pa se onda tu i tamo dešavalo da je bio taj prostor tu, jer nije bilo nikog drugog", kaže predsednik Saveza penzionera Srbije Đura Perić.

"Takođe, nije ništa sporno jer smo mi spremni da se dogovorimo sa udruženjima, ne sa Fondom. Da se taj prostor koristi i da se on plati. A što se tiče Fonda i PUPS-a, mi nemamo nikakav ugovor i tu je čista situacija", ističe Momo Čolaković iz PUPS-a.

Prema novom pravilniku, višak prostora koji je izgradio Fond moći će da koriste i državne institucije. Jedina obaveza je da plaćaju troškove održavanja, dok će penzionerska udruženja, da bi to obezbedila, ustupljeni prostor moći i da izdaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво