Читај ми!

Autobus za "srebrnu zvezdu"

Stručnjaci "Mercedesa" kažu da je autobus koji će proizvoditi zajedno sa "Ikarbusom", po kvalitetu i izradi, zaslužio da nosi "srebrnu zvezdu". U projekat je uključeno više od 100 malih i velikih preduzeća u Srbiji. Autobus ima više od 51 odsto domaćih delova, pa će moći bez carine da se izvozi i na rusko tržište.

Treća faza izrade prototipa gradskog autobusa, koji "Ikarbus" pravi zajedno sa "Mercedesom", privodi se kraju. Stručnjaci "Mercedesa" kažu da je proizvod po kvalitetu i izradi zaslužio da nosi "srebrnu zvezdu", tako da će i ovo biti izvozni adut naše fabrike. Naši stručnjaci iz "Ikarbusa" su za samo tri meseca uspeli da konstruišu i naprave taj autobus.

"Mercedesovi" stručnjaci su dva dana kontrolisali zavarivanje, antikorozivnu zaštitu i proveravali sve sklopove.

Na kraju su dali zeleno svetlo da se ovaj autobus može prodavati pod "Mercedesovim" znakom.

Imaće vrhunski dizajn koji će prvi put na našim prostorima biti propraćen vrhunskim kvalitetom materijala.

Tehnički direktor "Ikarbusa" Petar Baltić napominje da je ta kompanija poslednjih nekoliko godina dosta uložila u projektovanje autobusa.

"Naime, koristi se programski paket "Katija", tako da se dizajn autobusa radi direktno. Šalje se sa "Katije" na CMC mašine, gde se pravi model u drvetu. Nakon toga se taj model šalje domaćim proizvođačima plastike, tako da se kvalitet i preciznost plastičnih delova dovodi gotovo na savršen nivo", objašnjava Baltić.

"Mercedes" će sa "Ikarbusom" potpisati ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Ugovor garantuje da će "Mercedes" isporučivati šasije fabrici u Zemunu, koja će praviti nadgradnje u saradnji sa domaćim dobavljačima.

Posle prodaje gotovog autobusa, dobit će se deliti na osnovu uloženog rada i kapitala.

"Mercedes" će pomoći "Ikrabusu" da ove autobuse plasira van granica, ali najbolju prodaju očekuju na domaćem tržištu.

Generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić napominje da je kapacitet fabrike 200 vozila godišnje.

„Ove godine mogli bismo da proizvedemo 100 ovakvih autobusa, koji su neophodni našem gradskom saobraćaju kako bi zanovio naš vozni park. Do sada je "Mercedes" tri puta kontrolisao naše autobuse, pa kako sada stvari stoje, ovaj gotov autobus biće izložen na sajmu komercijalnih vozila u Beogradu, krajem marta", kaže Vićentić.

Šasija za vozilo je iz "Mercedesove" fabrike u Španiji, a na njoj je za tri meseca tim konstruktora "Ikarbusa" projektovao nadogradnju, i napravio specijalne alate.

Više od 100 malih i velikih preduzeća u Srbiji uključeno je u ovaj projekat. Od Valjaonice bakra "Sevojno" do "Tigra" iz Pirota, preko "Prve petoletke" iz Trstenika i pribojskog "Poliestera".

Autobus ima više od 51 odsto domaćih delova, pa će moći da se bez carine izvozi i na rusko tržište.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво