Читај ми!

Brezovica, zapušteni skijaški dragulj

Ski-centar u Štrpcu nekada bio okosnica privrede u najvećoj srpskoj sredini na jugu Kosmeta. Iako su danas hoteli na Brezovici zaključani i žičare nisu remontovane godinama, u opštini veruju da, pored skromnih sredstava, mogu da ožive turizam.

U Štrpcu, u najvećoj srpskoj sredini na jugu Kosova i Metohije, ski-centar je do rata bio okosnica privrede. Današnja slika Brezovice je sumorna. Žičare nisu remontovane godinama, a hoteli su zaključani. U Štrpcu veruju da, iako su im mogućnosti male, mogu da ožive turizam.

Gent Mati je iz Tirane. Njemu žičare i ski-liftovi nisu neophodni. Prvim snegom došao je na Brezovicu.

"Treba mi sat vremena da se popnem do stanice, što je negde oko 500 metara, a da se spustim treba mi 15, 10, ponekad pet minuta", kaže Mati.

Možda uskoro dođe vreme da ovaj strastveni skijaš neće morati peške do vrhova Brezovice.

Upravnik ski-centra Brezovica Slađan Nikolčević kaže da se planira da se do 25. decembra osposobe i remontuju dve žičare. "Dolaze nam elektroničari sa Kopaonika i makedonske Popove Šapke. Nadam se da ćemo krenuti sa dve isprave žičara i jednim ski-liftom", navodi Nikolčević.

Na Brezovici ima žičara koje su stare i više od 30 godina. Jedna od njih je jednosed, pa je umesto nje potrebno postaviti novu žičaru.

Prošle godine žičare nisu radile. Već nekoliko godina ne rade ni hoteli "Molika", "Narcis" i "Breza". Za visoki turizam, u njih je potrebno uložiti mnogo, a za turizam kakav je bio 90-ih godina nisu potrebna velika sredstva.

Upravnik hotela Stanojko Petrović kaže da je zbog rata tržište izgubljeno i dodaje da je nekada bilo gostiju iz cele nekadašnje Jugoslavije.

Postoje mnoge varijante i mnogo zainteresovanih za oživljavanje ski-turizma na Brezovici. Među zainteresovanima je i "MK grupa", koja se turizmom bavi na Kopaoniku.

Ta kompanija je nadležnim kosovskim ustanovama pre osam meseci predala pismo o namerama, ali odgovor još nisu dobili. U ski-centru je do rata direktno bilo angažovano oko 300 radnika, a indirektno oko 2.000.

Stanojko Petrović napominje da su lokalni meštani šta god da su proizvodili mogli da plasiraju hotelu, od čega su mogli dobro da zarade.

Zaposleni u ski-centru Brezovica nisu primili platu 18 meseci. Za utehu im nije to što u regionu nema ski-staza, kakve ih ima Brezovica, a ni skijališta sa prirodnim snegom koga ima oko 150 dana godišnje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво