Читај ми!

Deset novih aviona za "Er Srbiju“

"Er Srbija" kupuje nove avione. Deset "Erbasovih" letelica nove generacije "A320neo" biće isporučeno od 2018. do 2020. godine, saopšteno je na vazduhoplovnoj izložbi u Dubaiju.

Deset "Erbasovih" letelica "A320neo", koje je naručila "Er Srbija", biće isporučeno od 2018. do 2020. godine, saopšteno je na vazduhoplovnoj izložbi u Dubaiju, javlja izveštač RTS-a.

Cena aviona na tržištu premašuje milijardu dolara, ali pošto su naručeni kao deo velike narudžbine partnerske kompanije "Etihad" iz Abu Dabija, cena će biti niža.

Osim toga, kako je u ime Vlade Srbije, većinskog vlasnika "Er Srbije", saopštio Siniša Mali, "Erbas" prihvata da se za plaćanje iskoristi i depozit, koji je još 1998. godine uplaćen za obnovu flote "Jata", tadašnjeg nacionalnog avio-prevoznika.

"Bili smo na ivici da taj depozit izgubimo, međutim, zajedno sa našim partnerima iz 'Etihada' uspeli smo da ispregovaramo novi dogovor sa 'Erbasom' kako bi se taj depozit priznao i prihvatio kao depozit za ovih deset novih aviona", objasnio je Mali. 

Deset novih letelica treba da zameni avione koji se trenutno iznajmljuju, da bi se postepeno "penzionisali" svi postojeći avioni tipa "boing 737" koji lete četvrt veka.

Time se ispunjava i cilj novog rukovodstva da "Er Srbija" postane avio-kompanija svetske klase jer će, kako kaže generalni direktor Dane Kondić, biti prva u regionu koja ima ovu, najmoderniju flotu.

"Ne samo da smo poleteli, nego ćemo da polećemo još više i dalje, još uspešniji", poručio je Kondić. 

Oznaka "neo" pokazuje da je reč o letelicama sa novom opcijom motora koji troše manje goriva, jeftiniji su za održavanje, manje zagađuju vazduh i tiši su od starih modela.

Otkako je 2010. taj model predstavljen na tržištu, naručeno je bezmalo 2.500 letelica, što ga čini najprodavanijim avionom u istoriji moderne avijacije.

"Er Srbija" je već otvorila novu saobraćajnu liniju sa beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uskoro se otvaraju i linije za Banjaluku, Bukurešt, Ljubljanu i Prag.

Nove destinacije dodatak su na prethodnih 25, koliko je do sada u redovnom saobraćaju opsluživala nacionalna avio-kompanija.

"Er Srbija" planira da poleti ka još 12 novih destinacija do 11 zemalja i to između januara i aprila 2014. godine, uz reorganizaciju tekućeg reda letenja kako bi se optimizovale veze preko matičnog aerodroma u Beogradu.

Do juna 2014. godine "Er Srbija" će opsluživati 39 destinacija u 30 zemalja i ponuditi 73.000 sedišta na više od 670 letova nedeljno.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво