Ukrajina redovno plaća gas "Gaspromu"

Drugi mesec za redom ukrajinski "Naftogaz" na vreme platio uvezen prirodni gas iz Rusije. Sporazum dve države predviđa da Ukrajina mora da plati gas do sedmog dana u mesecu.

Ukrajinski "Naftogaz" je u potpunosti platio ruski prirodni gas koji je isporučen u avgustu, saopštila je ruska kompanija "Gasproma".

Kompanija je naglasila da je ukrajinska strana drugi mesec uzastopce na vreme platila za uvoz gasa iz Rusije.

U okviru važećeg sporazuma, "Naftogaz Ukrajine" treba da plati potrošeni gas ne kasnije od sedmog dana sledećeg meseca. Pri prvom izostanku plaćanja sporazum predviđa prelazak na sistem plaćanja unapred.

Sekretar za štampu u "Naftogazu" Valentin Zemljanski je ukazao da je "plaćanje za avgust obavljeno pre roka", ali nije precizirao sumu niti obim potrošenog gasa u avgustu.

Ranije je "Naftogaz" saopštio da će u avgustu kupiti do 3,3 milijarde kubnih metara gasa, a po tekućim cenama (prosečno 198 dolara za hiljadu kubika), to iznosi oko 653 miliona dolara.

Ukrajinski ministar finansija Igor Umanski izjavio da "Naftogaz" treba da isplati "Gaspromu" 667 miliona dolara za gas potrošen u avgustu, u poređenju sa 605 miliona dolara koje je ta kompanija platila za julske isporuke.

U okviru sporazuma premijera Rusije i Ukrajine, sklopljenog 1. septembra u Poljskoj, Ukrajina u svetlu sadašnje svetske finansijske krize treba da plaća samo onu količinu gasa koju je potrošila.

Sporovi oko cena gasa i ukrajinskih dugova, koji traju već godinama, bili su razlog za najduži prekid u snabdevanju Ukrajine ruskim gasom u januaru ove godine, kad je bez isporuka ostao i deo potrošača u Evropi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво