Читај ми!

Udovički: Ministri treba da budu političari

Srbija može da profitira od dolaska stranih stručnjaka, ali da bi ministri trebalo da budu političari, ocenjuje ekonomista Kori Udovički. Srbiji nedostaju stručne institucije koje bi promišljale ekonomsku politiku koja bi mogla da se sprovodi i kroz više vlada, istakla je Udovički.

Direktorka Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) Kori Udovički ocenila je da Srbija može da profitira od dolaska stranih stručnjaka, ali da bi ministri trebalo da budu političari.

"Mislim da ministri treba da budu političari, a politika je vrlo nacionalna stvar", rekla je Udovički za agenciju Beta.

Kori Udovički, koja se kao ekonomista usavršavala i radila u inostranstvu i posle demokratskih promena vratila u Srbiju, gde je bila guvernerka i ministarka energetike, istakla je da su osnovni problemi Srbije ekonomski i da zahtevaju promišljene i dugoročne politike.

Srbiji nedostaju stručne institucije koje, kako je istakla, "promišljaju politike i sakupljaju znanja u dužem periodu".

"Činjenica je da je najveći problem koji imamo to što naša država kao aparat ne ume da promišlja politike, pa da ih onda usvoji i sprovodi kroz, čak i više vlada. U tom smislu stručnost nam je potrebna", istakla je Udovički.

Ocenila je da je zbog toga odlično što se razgovara i sa strancima i s mladim uspešnim i sposobnim ljudima koji su otišli iz Srbije, da bi se vratili u zemlju i dali svoj doprinos.

"Bilo bi mnogo bolje kada bi se to uklapalo u mehanizam koji bi članovima Vlade davao dobre predloge koji će da prežive i duže od mandata ministara. Onda ministar ne bi morao da bude stručnjak", istakla je Kori Udovički.

Potrebno identifikovati "ostrva stručnosti" 

Srbija, kako je upozorila, nema institut koji stvarno prati ekonomsku aktivnost i probleme privrede u različitim granama. Kao primer navodi to što Zavod za statistiku objavi neki broj ali se na tome ostaje.

"Kada bih krenula da sređujem državni aparat prvo bih identifikovala postojeća ostrva stručnosti", objasnila je Udovički.

Kao pozitivan primer navela je Kancelariju za pridruživanje EU, ističući da je to "ostrvo administrativnog kapaciteta", koje poznaje i EU i kako da se stvari urade na vreme i da se o tome izvesti.

"Skoro u svemu možemo da profitiramo od nešto strane stručnosti, a u ekonomiji pogotovo. Ali je najbolje da imamo spoj", rekla je Udovički i objasnila da to znači graditi instituciju u Srbiji, ali i dovesti ljude koji mogu da podučavaju o najnovijim metodama.

Prema oceni Udovički, za Srbiju je loše što se u ključnim oblastima ili slepo slušaju stranici ili se radi po "nečijem ćefu".

Kao primer je navela izgradnju skijališta u Srbiji, umesto promišljanja o tome koja vrsta turizma da se podrži i na koji način, da se što više podstakne razvoj privatnog sektora.

Udovički je ocenila da u Srbiji postoji sklonost ka jednokratnim rešenjima koja, i kada su dobra, ukine sledeća vlast ili se posle smena na vrhu institucije napuste neki programi i počnu novi, što predstavlja bacanje sredstava.

Na pitanje da li bi pristala da pomogne Vladi Srbije kada bi bila pozvana, Udovički je odgovorila da se u Centru za visoke ekonomske studije radi na razvijanju ideja i projekata kako da se na dugi rok ojača kapacitet države da razmišlja i da se predlažu politike.

"Svakom ko je zainteresovan za to što mi proizvodimo rado ćemo pružiti podršku. Ako nema interesovanja za takve dugoročne politike onda nas ni ne zanima", zaključila je Kori Udovički.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво