Читај ми!

Nazire se kraj recesiji u evrozoni

Evrozona dočekala kraj prošle godine sa recesijom većom od očekivane, a ni u jednom mesecu 2012. godine ekonomski rast nije bio u plusu. Ekonomisti najavljuju da će ova godina biti uspešnija, a neki već vide znake zaustavljanja recesije.

Kraj 2012. godine evrozona je dočekala sa recesijom većom od očekivane. Prošla godina ujedno je i prva od 1995. godine, tokom koje nijednog meseca ekonomski rast nije bio u plusu. Dobra vest je da ova godina ne bi trebalo da bude lošija od prošle, a ekonomisti već vide znake zaustavljanja recesije.

Težak je put do oporavka evrozone, posebno kad i lokomotiva, najveća evropska ekonomija - Nemačka, gubi snagu. Od početka oktobra do kraja decembra, bruto domaći proizvod u sedamnaest zemalja koje koriste evro smanjio se za 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

To je uglavnom posledica istog tolikog smanjenja nemačkog BDP-a. Štetu je naneo pad izvoza, jer je nemačku robu teže prodati dok su tradicionalni kupci u krizi.

I druga najveća ekonomija, Francuska, oslabila je za 0,3 odsto. Ekonomisti, međutim, uprkos problemima, već vide znake zaustavljanja recesije, ali se oni, kažu, još ne vide u statističkim podacima.

Ekonomista Komercbanke Piter Dikson kaže da će se sa odmicanjem godine ugledati znaci stabilizacije.

"Kad to kažem, ne mislim na neke velike pozitivne brojeve. Ali oni bi već u drugom tromesečju trebalo da budu oko nule ili nešto iznad nje", ocenio je Dikson.

Veliki minus zabeležila je portugalska ekonomija - čak 1,8 odsto, pa je neminovno i nezaposlenost povećana na bezmalo 17 odsto, jer je u poslednja tri meseca prošle godine više od 50.000 Portugalaca izgubilo posao. Najviše nezaposlenih, pogotovo mladih je u Algarveu i Lisabonu i na ostrvu Maderi.

Žoze Larenso iz Komunističke partije Portugala kaže da su to podaci koji pokazuju da je vladina politika veoma štetna po interese Portugala i portugalskih radnika. Vlada se, međutim, nada da će, zahvaljujući toj istoj politici, ove godine preokrenuti dramatičnu situaciju i otvoriti nova radna mesta.

Čemu se tek nada vlada Grčke, zemlje bez premca u nezaposlenosti. Ponovo je oboren rekord i najnoviji podaci kažu da je nezaposlenost 27 odsto, šest odsto više nego pre godinu dana. Među mladima do 24 godine iznosi 62 odsto.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво