Читај ми!

Seča parafiskalnih nameta

Odluka o ukidanju 104 nameta koji opterećuju poslovanje firmi, trebalo bi da bude doneta na sednici Vlade naredne nedelje, saznaje RTS. Privrednici pozdravljaju smanjenje broja nameta, ali i upozoravaju da to nije dovoljno. Investitorima je najvažnije da imaju predvidive i jasne uslove poslovanja.

Početkom naredne nedelje Vlada Srbije bi trebalo da usvoji predlog rebalansa budžeta i uputi ga u skupštinsku proceduru, najavljuju u Ministarstvu finansija i privrede. Kako RTS saznaje u Vladi, na istoj sednici trebalo bi da bude usvojen i paket antikriznih mera i da se donese odluka o ukidanju 104 nameta koji opterećuju poslovanje firmi.

Lokalne samouprave, agencije, ministarstva, direkcije, praktično stotine institucija u Srbiji razrezuju i naplaćuju privrednicima takse, naknade, licence, dozvole.

Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća kaže da postoje javne institucije koje diskreciono odlučuju i zahvataju od privrede novac, koji se umnožavaju po principu proste deobe kao amebe.

"Svaki dan, kako kome padne na pamet, on kao na neku opštu jelku koja je budžet okači svoj interes i baš ga briga i zato smo došli do toga da 31.000 preduzeća ima negativan bilans završnog računa, 8.000 je radilo s nulom, 33.000 je u blokadi", kaže Knežević.

Prema podacima NALED-a, u Srbiji postoji oko 400 neporeskih nameta. Kažu, Vladi neće biti lako da ukine više od 100.

"Oni su uvedeni sa više od 70 zakona, potrebno ih je menjati, a da ne pominjem podzakonska akta koja su najveći izvor parafiskalnih nameta", objašnjava Jelena Bojović iz NALED-a.

Taj problem, kako najavljuju iz Ministarstva finansija, pokušaće da reše jednim, krovnim zakonom kojim bi se izmenilo više zakona. Privrednici pozdravljaju smanjenje broja nameta, ali i upozoravaju da to nije dovoljno.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da je neophodno preispitati da li nešto treba da ostane, a ako treba, kako treba da ostane.

"Sve prihode od tih parafisklanih opterećenja koji su do sada išli kao prihod tog javnog tela vezati u budžet da bi mogli time upravljati", obasnila je Džagićeva.

Investitorima je najvažnije da imaju predvidive i jasne uslove poslovanja.

"Treba lokalnim samoupravma omogućiti neku vrstu konkurencije, da mogu da pokažu da su jedni bolji od drugih, da su efikasniji i da na bolji način mogu da privuku investitore, ali i ostvariti, takođe, neku predvidivost da se zna do kojeg nivoa naknada može da ide", kaže Amelija Pavić iz Američke privredne komore.

Čekajući da Vlada saopšti konačnu listu nameta koji se ukidaju i računicu koliko će se tako uštedeti, privrednici strahuju da i ova ideja ne prođe kao giljotina propisa. A da oni na kraju, zbog povećanja poreza, plaćaju još više.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво