Privrednici: Manje trošiti, povećati PDV

Privrednici i ekonomisti poručuju političarima da što pre formiraju vladu kako bi se izbegla recesija. Sa ekonomskog foruma "Vivaldi" na Mokroj gori, predlažu mere koje bi trebalo da dovedu do rasta ekonomije.

Dok se čeka dogovor političara o formiranju Vlade, ekonomisti i privrednici ne gube vreme. Sa ekonomskog foruma "Vivaldi" na Mokroj gori, predlažu mere koje bi trebalo da dovedu do rasta ekonomije.

Saglasni da je potrebno smanjenje potrošnje iz državne kase, poručuju da su zamrzavanje plata i penzija i povećanje PDV-a, neminovni. Njihova poruka je jasna, da vlada mora što pre da se formira kako bi se izbegla recesija.

Najslikovitiji u opisivanju srpske ekonomije bio je prvi čovek Svetske banke Lu Brefor, koji je rekao da Srbija pati od visokog nivoa holesterola.

"Srbija je holesterol dobila od velikog zaduživanja. U redu je kada dug raste radi investicija, ali ne i zbog potrošnje i davanja za plate i penzije. Nova vlada moraće sa manje sredstava da uradi više i zato je potrebno da bude odvažna, hrabra i sposobna da sprovede bolne mere", rekao Brefor.

Osnova svih mera, kako kažu ekonomisti, biće stezanje kaiša i strateške investicije, ali pod uslovom da postoji politička volja.

"Sazreva svest političara da su javne finansije u problemu i da neke nepopularne mere moraju da se sprovedu. Međutim, izgleda da nisu još svesni dubine problema", rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Jedini političar među učesnicima foruma Božidar Đelić slaže se da nova vlada mora da se uhvati u koštac sa brojnim ekonomskim problemima. 

"Izbori su doveli do ulaska čak 46 partija u skupštinu, pa smo u poslednje vreme videli jako izražavanje specifičnih stavova oko nekih specifičnih pitanja od strane nekih partija i to naravno dosta težak zadatak čini još težim", rekao je Božidar Đelić, konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ako nova vlada ne bude imala sluha za njihove probleme i sugestije, privrednici smatraju da će to samo otežati formiranje vlade.

"Nije potreban samo konsenzus među političarima, nego i politički konsenzus sa privredom, kako bi ceo projekat bio održiv i imao svoju konstantu", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

A da bi se postigla ta konstanta, odnosno pomoglo onima koji sednu u ministarstke fotelje, privrednici i ekonomisti su pripremili tačno 30 mera. Svakom od njih rešava se jedan gorući problem, što je za početak, odnosno prvih 100 dana, čini se sasvim dovoljno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво