MMF: Rast Srbije među najvišim u regionu

Privredni rast Srbije u ovoj godini će biti 1,5 odsto, što je među najvišim stopama rasta u regionu, prognozira MMF. Od Srbije u regionu jedino će Albanija imati veći rast, 2,6 odsto, saopštio je Fond.

Međunarodni monetarni fond je u najnovijoj prognozi procenio rast srpske privrede na 1,5 odsto u ovoj godini, što je među najvišim stopama u regionu, dok bi u 2011. taj rast trebalo da bude tri procenta.

U prolećnoj prognozi, objavljenoj u aprilu, ta međunarodna finansijska institucija projektovala je privredni rast Srbije u 2010. godini na dva odsto.

U jesenjem Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, objavljenom danas, MMF je procenio da će godišnja stopa inflacije u Srbiji, merena potrošačkim cenama, ove godine iznositi 4,6 odsto, dok bi u 2011. trebalo da bude smanjena na 4,4 procenta.

Veća stopa rasta od Srbije u regionu u ovoj godini prognozirana je samo za Albaniju - 2,6 odsto, dok bi u sledećoj godini ta zemlja trebalo da ima rast od 3,2 procenta. Albanija će, prema procenama MMF, u ovoj godini imati inflaciju od 3,4 odsto, a u 2011. - 2,9 procenata.

Prema prognozi MMF-a, Crna Gora će 2010. godine imati pad privrednih aktivnosti od 1,8 odsto, a u narednoj godini očekuje se rast od 4,5 procenata. Inflacija bi ove godine u toj zemlji trebalo da bude 0,6 a u 2011. godini jedan odsto.

Bosna i Hercegovina će, prema projekciji MMF, u ovoj godini imati privredni rast od 0,5 odsto, da bi on sledeće godine povećao na tri procenta. Inflacija, merena potrošačkim cenama, trebalo bi da u 2010. godini bude 2,4 a sledeće godine 2,5 odsto.

MMF je procenio da će u ovoj godini Hrvatska zabeležiti pad privrednih aktivnosti od 1,5 odsto, a za sledeću godinu prognozirao je rast od 1,6 odsto. Godišnja stopa inflacije u toj zemlji bi ove godine trebalo da iznosi 1,9 a u 2011. da poraste na 2,8 procenata.

Izveštaj o izgledima svetske ekonomije objavljen je uoči redovnog jesenjeg zasedanja MMF i sestrinske institucije Svetske banke, od 8. do 10. oktobra u Vašingtonu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">