Štedljive sijalice

Jednu običnu sijalicu od 100 vati zamenjuje štedljiva od samo 23 vata, a korist je višestruka. Kada bi sva srpska domaćinstva zamenila samo po dve obične sijalice štedljivim, uštedilo bi se struje, koliko proizvodi jedan blok od 480 megavata.

Kako bi smanjili zagađenje prirode i preteranu potrošnju struje od prošlog septembra, u zemljama Evropske unije počela je zamena običnih sijalica.

Njihovo korišćenje biće potpuno zabranjeno do 2012, a u Rusiji do 2014. godine.

Jednu običnu sijalicu od 100 vati zamenjuje štedljiva od samo 23 vata, a korist je višestruka.

Bojan Kovačić, v.d. direktora Agencije za energetsku efikasnost kaže da je snaga štedljivih sijalica nominalno smanjena pet puta, ali da je njihov vek 10 puta duži.

"One jesu nešto skuplje, mada im se i cena sada smanjuje, ali u ekonomskom smislu ne treba računati samo cenu proizvoda već i cenu onog sto ona proizvede, a to se vidi na računu za struju", rekao je Kovačević.

Kada bi sva srpska domaćinstva zamenila samo po dve obične sijalice štedljivim, uštedilo bi se mnogo struje, koliko proizvodi jedan blok od 480 megavata.

U Vladi kažu da se već radi na obezbeđenju 18 miliona evra, koliko nam treba za taj posao.

Ministarstvo rudarstva i enrgetike izmenama i dopunama zakona o energetici predvidelo je osnivanje fonda za energetsku efikasnost.

"Taj fond će podržavati razne projekte energetske efikasnosti između ostalog i zamenu običnih sijalica sa visoko energetski štedljivim sijalicama", rekao je Milan Budimir iz Ministarstva energetike.

Potrošaći se sve češće odlučuju za osvetljenje koje štedi energiju, pa se proizvođači sijalica prilagođavaju zahtevima tržišta.

"Kada govorimo o prodaji kompaktnih flo sijalica koje su u našem govoru poznatije kao štedljive, čak i u 2009 godini, koju je obeležila globalna ekonomska kriza u Srbiji smo ostvarili rast prodaje od 17 odsto", rekao je Aleksandar Vasović, predstavnik "Filipsa" u Beogradu.

U pripremi je i zakon o racionalnoj potrošnji energije, jer nas na to obavezuju Nacionalni plan evrointegracija i Ugovor o energetskoj zajednici.

Za početak bar jednu sijalicu zamenite štedljivom. Gasite svetla u prostorijama u kojima ne boravite, tako štedite struju, ali i novac i čuvate prirodu.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво