Srbija obezbedila gas iz Mađarske i Nemačke

Predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio sa nemačkom vladom iporuku dodatnih tri miliona kubnih metara gasa dnevno što će, uz dogovor sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom od milion do dva miliona kubnih metara, višestruko poboljšati naše energetske kapacitete.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za Dnevnik 2 RTS-a da je sa vladom Nemačke postigao dogovor o isporuci tri milona kubnig metara gasa dnevno.

Tadić očekuje da će s tim količinama u veoma kratkom roku biti stabilizovano snabdevanje gasom gradskih toplana.

Predsednik Srbije je naglasio da se uporedo pregovara i sa Rusijom, kako bi u roku od 24 sata bile obezbeđene nove količine gasa, što bi doprinelo da i mali potrošači, odnosno, domaćinstva budu redovno snabdevani. 

Tadić je u direktnom uključenju u Dnevnik 2 rekao da se nada da će rusko-ukrajinski spor uskoro biti rešen i pozvao građane da štede energiju.

"Vlada je učinila veliku stvar ovih dana i pokazala da je spremna da odgovori na veliku krizu na najbolji način i velikom brzinom, ali ćemo iz ove situacije izvući određene poruke i utvrditi odgovornost zbog čega Srbija nema obezbeđena snabdevanja gasom u ovako teškim momentima", naveo je Tadić.

Ranije danas, predsednik Tadić dogovorio se sa premijerom Mađarske Ferencom Đurčanjom o isporuci do dva miliona kubika gasa dnevno što, međutim, nije obezbeđivalo ukupne potrebe za Srbiju.

Naime, da bi bile obezbeđene hitne potrebe, potrebno nam je još oko tri miliona kubnih metara gasa dnevno, što je obezbeđeno dogovorom sa vladom Nemačke.

Isporuka gasa iz Mađarske počela je oko 15.30 časova i tokom noći iz te države će biti dopremano oko 250.000 kubnih metara na sat, što će zadovoljiti potrebe toplana u Vojvodini i novosadske rafinerije.

Od prvog kontigenta gasa iz Mađarske pokrenuta je toplana "Zapad" u Novom Sadu i tamošnja rafinerija nafte, čime je rešen problem grejanja za oko 30.000 stanova u tom gradu, rekao je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Tim potezom grejanje su dobila četiri najveća zdravstvena centra u Vojvodini,. A gas koji se usmerio ka rafineriji pomoćiće proizdodnju mazuta i pobojljšati energentski bilans Srbije, rekao je Bajatović.

Tokom večeri prve količine gasa će stići do Zrenjanina, Vršca i Pančeva, a nešto kasnije i do Bečeja i Subotice.

Tadić: Ofanziva za obezbeđivanje gasa

Srpski predsednik je rekao da Srbija kreće u još jednu spoljnopolitičku ofanzivu, usmerenu ka obezbeđivanju potrebnih količina prirodnog gasa preko gasovoda u Belorusiji.

"Ali na putu do nas ima mnogo korisnika i gladnih usta i veliko je pitanje da li ćemo to i uspeti", rekao je Tadić.

Tadić je naveo i da će do normalizovanja u snabdevanju gasom doći tek kada Rusija i Ukrajina reše spor, poručivši građanima Srbije da štede energiju i budu racionalni.

Očekujem da bi se ova kriza mogla rešiti unutar jedne nedelje između Ukrajine i Rusije", rekao je predsednik Srbije.

Dogovor je potvrdio i mađarski premijer, koji je rekao da će njegova država tokom dana Srbiji isporučiti između milion i dva miliona kubnih metara prirodnog gasa, kako bi se umanjile posledice nestašice gasa.

"U sredu smo potrošili smo manje gasa nego što smo očekivali što nam dozvoljava da Srbiji damo milion do dva miliona kubnih metara gasa... To je otprilike četvrtina srpskih potreba", rekao je Đurčanji novinarima u Budimpešti.

Dalje isporuke će zavisiti od dnevne potrošnje u Mađarskoj i o novim količinama gasa za Srbiju će biti odlučivano na dnevnoj bazi.

Bajatovićeva misija

Svega dan ranije, tokom pregovaračke misije generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, Mađarska, zbog sopstvenih potreba, nije bila u stanju da odobri pozajmicu gasa Srbiji.

Bajatović je rekao da je na razgovorima u Budimpešti uspeo da izdejstvuje da mađarska strana pusti gas Srbiji čim dođe do rusko-ukrajinskog sporazuma i pre nego što neposredno stigne do naše granice.

"Štaviše, spremni su da puste i nešto veću količinu kako bi energetski sistem u Srbiji bio što pre osposobljen", rekao je Bajatović po povratku iz Mađarske.

Dnevne potrebe potrošača u Srbiji, bez industrije, iznose šest miliona kubnih metara gasa  precizirao je Bajatovoć.

Gas iz Mađarske, uz oko milion kubika iz domaćih izvora, može da zadovolji 50 odsto dnevnih potreba potrošača.

Iz tehnoloških razloga, najveća količina gasa koju će Srbija od danas dobijati iz Mađarske biti usmerena prema Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Pančevu i Kikindi.

Gas najpre rafineriji

Gasom iz Mađarske prvo će biti obezbeđeni najugroženiji potrošači i njime će biti sanirane potrebe u svim toplanama u Srbiji koje zavise isključivo od gasa, izjavio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Do pojedinih potrošača gas će ponovo početi da stiže u toku popodneva i večernjih sati, a do nekih potrošača u toku narednih 24 do 36 sati.

Bajatović je ocenio da ukoliko Srbija dobije puna dva miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, problem grejanja i u Jagodini, kao i za još jedan broj prioritetnih potrošača, mogao bi da bude rešen 36 sati  od početka isporuke.

"Pregovaramo i sa komercijalnim dobavljačima kako bi preko kraka gasovoda koji prolazi kroz teritoriju Belorusije nadoknadili ostatak potrebnog gasa, ali u ovom momentu još nema rezultata tih pregovora", rekao je Bajatović.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво