Predstavljena "Godina preduzetništva"

"Godina preduzetništva" će se zasnivati na tri glavna stuba – unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoju preduzetničkog duha, rekao ministar Željko Sertić. Predsednik PKS-a Marko Čadež kaže da je ovo prva vlada koja je preduzetništvo stavila u prvi plan svoje ekonomske politike.

U Privrednoj komori Srbije predstavljena je "Godina preduzetništva", program aktivnosti vlade za podsticanje preduzetničkog duha.

Ministar privrede Željko Sertić poručio je da Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici i zato je za podršku preduzetništvu odvojila 16,06 milijardi dinara.

Od te cifre su 4,4 milijarde bespovratna sredstva, izjavio je Sertić na zvaničnom predstavljanju "Godine preduzetništva" u Privrednoj komori Srbije.

On je rekao da će 11,38 milijardi dinara biti opredeljeno za kredite i garancije.

"Danas krećemo sa 33 programa pomoći, koji unutar sebe sadrže različite vidove finansijskih i nefinansijskih aktivnosti", rekao je Sertić i ukazao da je sve detaljno objašnjeno na novom portalu godinapreduzetnistva.rs.

Generalno, "Godina preduzetništva" će se, kako je objasnio, zasnivati na tri glavna stuba -  unapređenje poslovnog okruženja, direktna podrška preduzetnicima i razvoj preduzetničkog duha.

"Sva tri stuba su jako bitna kako bi ova godina i bila uspešna", rekao je Sertić dodajući da vlada duboko veruje da budućnost zemlje direktno zavisi od toga kakvi će biti ekonomija, obrazovanje, kakve vrednosti ćemo razvijati i kako ćemo mlade vaspitavati. 

Preduzetništvo je sloboda, ali i odgovornost, rekao je Sertić i naveo da veruje da Srbija u budućnosti može da bude zemlja preduzetništva.

"Treba da ambijent bude bolji i kvalitetniji, a ono što je važno jeste da taj proces nastavimo i da unapredimo", rekao je Sertić dodajući da  će  u ovoj godini kao vid podrške preduzetništva biti izmenjeno oko 40 zakona, kao i strategije i pravilnici.

"Mora da se radi drugačije. Svet u kojem radite jedan posao za ceo život i imate tek povremene krize, to više ne postoji", rekao je on i istakao da sada postoji potreba da se u prvi plan stave lična inicijativa i napor, te spremnost da se preuzme rizik.

Sertić je ukazao da  99 odsto svih preduzeća u EU spada  u sektor malih i srednjih preduzeća, te da generišu 85 odsto svih radnih mesta.

"Gotovo da ne postoji brend koji nekad u prošlosti nije krenuo od preduzetništva i inicijative, od Koka Kole, Mekdonaldsa, ali i domaće firme poput Nektara, Marba...", konstatovao je ministar.

Verheijen: Podržavamo razvoj preduzetništva

Inicijativa Vlade Srbije da 2016. proglasi Godinom preduzetništva izuzetno je važna, jer je to način da Srbija dostigne nivo razvijenosti zemalja EU, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen i poručio da Svetska banka podržava tu inicijativu.

Verheijen je rekao da, prema anketi koju je sprovela Svetska banka u Srbiji, ima spremnosti na preduzetništvo, ali i dalje postoji jaz između opšte spremnosti i konkretnom preduzimanju koraka ka poslovnom osamostaljenju.

On je ukazao da se 46 odsto građana Srbije izjasnilo da misli da postoje svi preduslovi za započinjanje biznisa, kao i da imaju opštu spremnost da započnu sopstveni biznis.

Prema njegovim rečima, građani prepoznaju da postoje sredstva, ali i istrajnost i posvećenost potrebi da započnu biznis, ali na drugoj strani, kada se postavi pitanje ko se već angažuje na osamostaljenju, javi se svega osam odsto njih.

Takođe, svega 28 odsto razmišlja konkretno da krene u samostalni biznis.

Taj jaz između 46 odsto, koji smatraju da postoje preduslovi za kretanje u biznis i svega osam odsto koji rade na osamostaljenju, odnosno 28 odsto koji razmišljaju o sopstvenom biznisu, treba prevazići.

Neophodno je, kako je kazao, da se podstakne preduzetnički duh u Srbiji, jer i dalje 85 odsto građana smatra da je preduzetništvo vezano za rizike.

U anketi je 88 odsto ispitanika navelo da ne vidi nikog kao model uspešnog preduzetništva koji bi za njih bio ključan, a samo šest odsto tu vidi lokalne preuzetnike.

"Zato je važno promovisati modele preduzetništva, jer ako nemate modele na koje ćete gledati neće postojati podsticaj mladima da se bave biznisom", kazao je Verheijen.

On je istakao da je vlada mnogo učinila da unapredi privredni ambijent, koji je pogodan i za preduzetništvo, smanjenjem administrativnih prepreka, uspostavljanjem mogućnosti elektronskog apliciranja za porez i slično.

Kao negativnu promenu građani, kako je preneo, vide uvođenje notara, kojeg preduzetnici smatraju dodatnim opterećenjem.

Iskorak ka novoj filozofiji

Marko Čadež je izrazio uverenje da Srbija može biti zemlja preduzetnika, ukazujući na značaj preduzetništva za ekonomiju.

On je, na promociji "Godine preduzetništva", istakao da je ovo prva vlada koja je preduzetništvo stavila u prvi plan ekonomske politike.

Prema njegovim rečima, oni koji prave društvene promene, često su obični ljudi običnog obrazovanja i porekla, koji se trude, i ako ne uspeju u prvom ili drugom pokušaju.
Za takvima država mora, kako je kazao, da traga, da bi pomogla da izdrže, da dobiju kredit.

Čadež je naglasio da Srbija može biti zemlja preduzetništva, ukazujući da je su mali i srednji preduzetnici bitni za srpsku privredu. Ukazao je da u Srbiji postoji velika spremnost među stanovništvom za preduzetništvom.

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede, kao resorno ministarstvo, uz učešće brojnih partnera, od marta ove godine sprovode veliki projekat na nacionalnom nivou pod nazivim "Godina predzetništva 2016".

Predstavljanju "Godine preduzetništva" u Privrednoj komori Srbije (PKS) prisustvovao je veliki broj ambasadora u Srbiji, među kojima su bili ambasador Nemačke Aksel Ditman, Italije Đuzepe Manco, Francuske Kristin Moro, ali i predstavnici strukovnih udruženja.

Takođe, predstavljanju su prisustvovali članovi Vlade kojima je resor povezan sa ekonomijom, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Struktura programa iz "Godine preduzetništva" planirana je tako da pruži najefikasniji odgovor države, u najširem smislu reči, na najvažnije izazove vezane za razvoj preduzetništva.

Tokom ove godine biće sprovedeni programi finansijske i nefinansijske podrške preduzetničkim poduhvatima, uključujući naročito programe podrške vezane za početak poslovanja i rast razvoja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво