Читај ми!

Vučić: Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, jačamo trgovinske odnose

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Moskvi da Srbija i dalje neće uvoditi sankcije Rusiji i da će Vlada Srbije raditi na daljem jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa. Nakon poslovnog foruma privrednika dve zemlje, Vučić se sastao i sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom.

Otvarajući Poslovni forum predstavnika višše stotina srpskih i ruskih kompanija, premijer Aleksandar Vučić podsetio je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije uvela ekonomske sankcije Rusiji.

Tokom posete Moskvi, Vučić se sastao i sa Dmitrijem Medvedevom, premijerom Ruske Federacije.

Na poslovnom forumu Vučić je poručio da Srbija neće menjati politički i ekonomski odnos prema Rusiji.

Vučić je istakao da je današnji biznis forum pokazatelj velike zainteresovanosti Srbije i Ruske Federacije za razvoj međusobne ekonomske saradnje i poručio da je to odlična mogućnost da se preduzetnici upoznaju s poslovnim mogućnostima obe zemlje.

Vučić je podsetio da Srbija i Rusija imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa i da je to dobar temelj za jačanje ekonomskih veza.

"Naša vlada želi da podrži tu saradnju. Oko 1.000 kompanija u ruskom ili delimično ruskom vlasništvu već posluje u Srbiji u različitim granama i to je potvrda trajnosti naših ekonomskih veza", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da je Rusija jedna od tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera Srbije i poručio da vlada daje podršku investitorima i kompanijama koje žele da posluju u našoj zemlji.

"Za nas je važno da vidimo kako možemo da privučemo više ruskih investitora, ali i da obezbedimo više srpskih investitora na ruskom tržištu", rekao je Vučić.

Cilj – povećanje obostranih investicija 

Istakao je i da je cilj povećanje obostranih investicija. Naveo je da je Srbija ove godine na novoj listi Svetske banke poboljšala rezultat i sa prošlogodišnjeg 91. mesta došla na 59. mesto.

Taj napredak, kaže Vučić, čak nije obuhvatio deo reformi koji je urađen u poslednjem periodu.

Podsetio je da je prošle godine Srbija imala pad od 15 mesta na Duing biznis listi, ali da je ove godine postignut najveći napredak od svih zemalja. "To znači da smo mnogo toga radili i uradili i to će biti jasan signal svim investitorima – da je Srbija danas sigurno mesto za investiranje i njihovo ulaganje", rekao je Vučić.

Dodao je da je želja Vlade Srbije da naša zemlja bude u prvih 40 zemalja u svetu. "I kada budemo u toj superligi, onda ćemo moći da kažemo da će Srbija uspeti da obezbedi dovoljno investicija i dodatno pobedi nezaposlenost i zaposli znatno veći broj ljudi", rekao je Vučić.

Kao važne zadatke u srpsko-ruskoj ekonomskoj saradnji Vučić je naveo stvaranje zajedničkih preduzeća koja bi nastupala na trećim tržištima, rast izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, kako svežih tako i prerađenih, uključivanje automobila u spisak slobodne trgovine.

"Ne plašimo se teškog rada, već nestabilnosti" 

Vučić je dodao da se Srbija ne plaši teškog rada već nestabilnosti koja može da dođe spolja, iz regiona i na druge načine i ukazao je na situaciju u Crnoj Gori, Makedoniji i u Prištini.

"Nekome očigledno ne odgovara stabilna situacija na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić i dodao da Srbija, uprkos tome, uspeva da očuva stabilnost i razvoj.

Dodao je da je Srbiji veoma važno da razvije odnose u oblasti turizma i da će Srbija morati da uloži mnogo više kad je reč o obnovi banja.

"Po tom pitanju smo mali u odnosu na Rusku Federaciju, ali tako i jedni i drugi možemo da ostvarimo još bolje rezultate. Brojčano smo mala zemlja, ali moramo da štitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ako neko u okruženju nabavlja lansirne rampe za balističke rakete, Srbija mora da ima rešenje", rekao je Vučić.

On je dodao da, pored poljoprivredne saradnje, i srpska građevinska industrija može da uđe na rusko tržište ukoliko se te kompanije budu ponašale odgovorno i ozbiljno.

Vučić je dodao i da, kad je reč o izvozu vozila u Srbiju, postoji interesovanje za saradnju.

"Iako znamo da je problem u nekim drugim zemljama evroazijskog saveza, a ne Rusiji, zainteresovani smo da napravimo ugovore za uvoz vaših vozila bez carine, a da se na vašu teritoriju i teritoriju evroazijske federacije izvoze naša vozila, odnosno 'fijat'", rekao je Vučić.

Plan Srbije za vraćanje dugova

Vučić je dodao da će u razgovoru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom izneti plan Srbije za vraćanje dugova koje ima prema Ruskoj Federaciji.

"Dugovi danas iznose 303 miliona evra prema "Gaspromu". Oni su zaostali iz prethodnog perioda, nije ih napravila moja vlada. Moja vlada u dinar isplaćuje sve svoje obaveze i ne kasni ni dana", rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je, krajem decembra isplatila 100 miliona dolara duga.

"Mislim da je dug 'loš drug' i mi želimo da se rešimo dugova što je moguće pre da bismo naše odnose u budućnosti mogli što čistije da rešavamo", rekao je Vučić.

Najavio je i da će sa ruskim partnerima razgovarati i o budućnosti "Petrohemije", za šta postoji nekoliko ideja.

"Trenutno je dobra cena nafte, a za Petrohemiju 85 odsto sirovina čini primarni benzin. Dobra je i cena gasa na svetskom tržištu, ali mi moramo da nađemo strateškog partnera za onaj trenutak kad ne bude takva cena gasa i primarnog benzina", rekao je Vučić u Moskvi odgovarajući na pitanja novinara.

Uoči zasedanja poslovnih saveta, Vučić je za Sputnjik rekao da je važno da Srbija i Rusija imaju čiste odnose i račune i da je na takvim temeljima najlakše i najbolje graditi dobre odnose.

Forumu u organizaciji privrednih komora Srbije i Rusije prisustvovali su srpski premijer Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Srbije Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljević Bošković i Nebojša Stefanović. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво